Skoči do osrednje vsebine

Srečanje na temo informatizacije sodišč

Na Vrhovnem sodišču RS je danes potekal sestanek s predsednikom Vrhovnega sodišča mag. Damijanom Florjančičem na temo informatizacije poslovanja sodišč.

Za mizo sedijo ministrica Sanja Ajanović Hovnik, Emilija Stojmenova Duh in Dominika Švarc Pipan ter v hrbet predstavniki Vrhovnega sodišča, pred njimi so na mizi papirji

Srečanje na Vrhovnem sodišču RS | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Srečanja so se udeležile ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, pravosodna ministrica dr. Dominika Švarc Pipan in ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh iz Službe vlade za digitalno preobrazbo.

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je ob tem izpostavil željo po sodelovanju sodstva z drugima vejama oblasti pri nadaljnji digitalizaciji sodišč oziroma sodnih postopkov, brez katerega so takšni cilji težko uresničljivi.

Ob tem je poudaril, da predstavlja stabilnost okolja v sodstvu prednost pri doseganju zastavljenih ciljev na tem področju, po drugi strani pa izziv ostaja kronično pomanjkanje sistemskih in razvojnih inženirjev, zaradi katerega je sodstvo navzven vse manj konkurenčno. Sestanka sta se ob predsedniku Florjančiču udeležila tudi generalni sekretar vrhovnega sodišča Rado Brezovar in direktor Centra za informatiko mag. Bojan Muršec, ki sta ministricam predstavila trenutno stanje v zvezi z elektronskim poslovanjem na sodiščih.

Ministricam so na sestanku predstavili trenutno stanje na slovenskih sodiščih, kjer je večina poslovnih procesov podprta z uporabo informacijske tehnologije, sogovorniki pa so izpostavili tudi želje o celovitem elektronskem poslovanju z udeleženci v vseh sodnih postopkih.

Vse tri ministrice so izrazile zadovoljstvo nad današnjim srečanjem na Vrhovnem sodišču RS in pozdravile željo po širokem pristopu in sodelovanju, saj si želijo tudi bolj enotnega in povezanega oziroma celovitega sistema državnih organov in javne uprave. Pomanjkanje visoko kvalificiranih strokovnjakov je po njihovih besedah opazno v celotnem javnem sektorju, zato je že v teku iskanje rešitev  na tem področju na ravni celotne države. Vse tri ministrice so se zavzele tudi za nadaljnje konstruktivno sodelovanje s sodstvom in skupno pripravo nadaljnjih projektov in ukrepov, kjer obstajajo možnosti za to.