Skoči do osrednje vsebine

Slovenski Istri zagotavljamo pitno vodo

Uprava za zaščito in reševanje je danes v Planini pri Rakeku organizirala novinarsko konferenco, na kateri je skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije, Slovensko vojsko in Rižanskim vodovodom Koper predstavila zagotavljanje zadostnih količin pitne vode za slovensko Istro.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But, se je vlada minuli teden odzvala na poziv županov občin Koper, Ankaran, Izola in Piran, da uredi moteno preskrbo s pitno vodo in upravo zadolžila, da organizira oskrbo na način prevoza pitne vode. Tako je uprava po usklajevalnih sestankih z vsemi deležniki, zlasti z javnimi zavodi za oskrbo s pitno vodo Sežane, Postojne in Kopra, na katerih so se dogovorili glede načina izvedbe in lokacije odvzema vode iz reke, pripravila Načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre. Vlada je načrt minuli petek potrdila, uprava pa je konec tedna pripravila operativni načrt izvedbe, včeraj uredila črpališče in izvedla testni prevoz pitne vode iz reke Unice v Vodarno Cepki v bližini Črnega kala. Kot je pojasnil generalni direktor Darko But, danes že od jutra potekajo redni prevozi pitne vode. Ob tem je poudaril, da navedena aktivnost ne bo vplivala na oskrbo s pitno vodo v občinah Pivka in Postojna, saj vodo zajemajo nižje od zbiralnika Malni.

Rižanski vodovod Koper za trenutno oskrbo prebivalcev ter zmanjšano zagotavljanje pitne vode za gospodarske subjekte dnevno potrebuje 5000 m³ vode, je pojasnil direktor vodovoda Martin Pregelj. Takšne količine vode iz obstoječih črpališč v danih razmerah dolgotrajne suše ne morejo zagotavljati oziroma znaša ocenjeni dnevni primanjkljaj med pet in šest tisoč m³, je dejal Pregelj in se ob današnjem začetku izvajanja vladnega načrta zahvalil tako vladi kot vsem deležnikom, zlasti civilni zaščiti, gasilcem in Slovenski vojski.

Uprava za zaščito in reševanje je koordinator aktivnosti in je za ta namen zagotovila ustrezne črpalke ter kontejner na črpališču,  prevoze surove vode iz reke Unice v vodarno Cepki v bližini Črnega kala pa zagotavljata Slovenska vojska in gasilske organizacije. Vodja logistične službe na Upravi za zaščito in reševanje Domen Torkar je pojasnil, da so načrt vzpostavitve črpališča in sistema prevoza vode v vodarno pripravili z regijskimi enotami za prečrpavanje večjih količin vode. Kot je povedal, gre za zmogljivost, ki smo jo v Sloveniji vzpostavili v preteklem srednjeročnem obdobju, enota pa je certificirana v okviru evropske civilne zaščite. Čeprav je namenjena predvsem prečrpavanju vode ob poplavah, je že izvajala atipične naloge, a tokrat prvič nalogo te vrste. Kot je pojasnil Torkar, so ob pomoči jamarjev na črpališču vzpostavili vrvni sistem, s katerim regulirajo višino sesalne košare in tako ne obremenjujejo rečnega dna, ter sistem cevovodov do vojaških oziroma gasilskih cistern. Črpalka je z zmožnostjo črpanja 5000 litrov na minuto visokozmogljiva in zadostuje našim potrebam, saj cisterno z 10.000 litri napolnijo v slabih štirih minutah. Podoben sistem so vzpostavili na lokaciji Cepki, kjer lokalni gasilci sodelujejo s pripadniki civilne zaščite Primorske, cisterne pa krožijo na relaciji Unec-Rižana.

Poveljnik 670. logističnega polka podpolkovnik Andrej Skodič je pojasnil, da je Slovenska vojska v izvajanje naloge vključena s  štirimi cisternami po 10.000 litrov in izmenami s po 14 pripadniki, saj vodo dovažajo podnevi in ponoči. Za polnjenje in praznjenje cisterne ter prevoz v obe smeri oziroma en cikel potrebujejo dve uri in pol. Častnik Slovenske vojske za povezavo sodeluje z enotami civilne zaščite, obenem pa Slovenska vojska zagotavlja tudi celotno  logistično podporo nalogi.

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek se je po obsežni akciji gasilcev z vse Slovenije, ki so gasili požar na Krasu, prostovoljnim gasilskim društvom zahvalil za pozitiven odziv na poziv k akciji oskrbe slovenske Istre z vodo. Kot je dejal, so se društva odzvala z enajstimi večjimi cisternami, pri čemer so danes že aktivne štiri, če bo treba, pa bodo med društvi izvedli tudi povpraševanje po cisternah s kapaciteto po 8000 litrov.

Po sklepu vlade bodo načrt zagotavljanja zadostnih količin pitne vode za slovensko Istro Uprava za zaščito in reševanje, prostovoljna gasilska društva in Slovenska vojska izvajali do konca avgusta, z možnostjo podaljšanja.