Skoči do osrednje vsebine

Minister Loredan: »Vse ukrepe in priporočila bomo sprejemali v sodelovanju s strokovnjaki«

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes sodeloval na izjavi za medije o aktualnem dogajanju obvladovanja COVID-19 in strokovnih priporočilih Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2.
Minister Danijel Bešič Loredan med uvodnim nagovorom na današnji novinarski konferenci

Minister Danijel Bešič Loredan med uvodnim nagovorom na današnji novinarski konferenci

Uvodoma je povedal, da smo po dveh letih na točki, ko epidemijo usmerja in vodi stroka. Naloga Ministrstva za zdravje pa je, da upošteva usmeritve strokovnjakov in pripravlja pravne podlage. »Na tak način bomo lahko skupaj zaščitili ranljive skupne in širšo družbo.«

Dodal je: »Izredne razmere so mimo, vendar skrbno spremljajmo situacijo, zavedamo se, da smo v novem valu epidemije. Naredili bomo vse kar je v naši moči, da ne bomo zapirali družbe, kot se je to dogajalo v preteklosti. Ljudem želimo sporočiti, da skrbno spremljamo dogajanje.«

»Naš cilj je, da virus COVID-19 postane endemičen. Pot bo turbulentna, vendar bomo trdo delali za dosego cilja,« je povedal v nadaljevanju.

Minister se je na koncu zahvalil vsem, ki trdo delajo za skupno dosego ciljev, nato pa besedo predal stroki, ki je predstavila najnovejše podatke in smernice za obvladovanje epidemije.

Mario Fafangel, vodja Posvetovalne skupine za spremljanje gibanja virusa SARS-CoV-2, je poudaril, da posvetovalna skupina priporoča delo na domu vsem ranljivim skupinam in osebam starejšim od 60 let. Hkrati priporočajo nošnjo maske, in sicer vsem ranljivim skupinam in osebam, ki so starejše od 60 let. »Za celotno populacijo pa so maske priporočljive na vseh javnih zaprtih površinah, kot so javni prevoz, nakupovalni centri in podobno.«

Ob tem je dodal: »Še posebej pa pozivamo k takojšni uvedbi obveze nošnje mask v zdravstvenih institucijah oziroma zaprtih prostorih zdravstvenih sistemov.« Maske so po njegovih besedah skrb zase in skrb za skupnost, saj le skupaj lahko ščitimo zdravstveni sistem in ranljive skupine družbe. 

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje so dostopna priporočila za zaščito zdravja v trenutni epidemiološki situaciji covida-19 .