Skoči do osrednje vsebine

Objava poročila strokovnjakov drugega OVSE Moskovskega mehanizma o vojni v Ukrajini

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je dne 14. julija 2022 objavila poročilo neodvisnih strokovnjakov o kršitvah mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic v Ukrajini, ki je bilo pripravljeno v okviru t.i. Moskovskega mehanizma.

Misija strokovnjakov je bila vzpostavljena na pobudo 45 sodelujočih držav OVSE, vključno Slovenije, zaradi preučitve domnevnih kršitev človekovih pravic in humanitarnih posledic ruske invazije na Ukrajino.

V poročilu so neodvisni strokovnjaki, med njimi tudi slovenska predstavnica prof. Vasilka Sancin potrdili jasne vzorce kršitev mednarodnega humanitarnega prava ter obsežne kršitve mednarodnega prava človekovih pravic, ki jih je mogoče pripisati predvsem ruskim oboroženim silam.

Posebej zaskrbljujoče so ugotovitve o uporabi filtracijskih centrov na strani Rusije in njena težnja, da zaobide svoje mednarodne obveznosti s predajo pridržanih oseb t.i. Ljudskim republikam Doneck in Lugansk.

Vsi dokazi in informacije zbrane v misiji Moskovskega mehanizma bodo uporabljeni pri obravnavanju odgovornosti in kaznovanju za zločine storjene v Ukrajini.

Poročilo strokovnjakov drugega OVSE Moskovskega mehanizma v angleškem jeziku.