Skoči do osrednje vsebine

Posvet predsednika vlade dr. Roberta Goloba s predstavniki strank, energetskih podjetij ter ekonomskimi strokovnjaki o aktualnih izzivih

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v želji po sodelovanju in oblikovanju celovitih rešitev za obvladovanje draginje ter zagotovitev energetske varnosti države na posvet povabil predsednike in vodje poslanskih skupin, zastopanih v državnem zboru, ekonomske strokovnjake ter predstavnike energetskih podjetij. Predstavniki političnih strank so se strinjali, da je treba za zaščito najranljivejših ukrepati hitro in odločno, tudi s ciljnimi ukrepi.

Danes sta bili predstavljeni dve vrsti ukrepov. “Na eni strani izenačitev vseh odjemalcev med seboj, se pravi vseh gospodinjskih odjemalcev, tudi če živijo v blokih in tudi če kupujejo električno energijo ali plin od upraviteljev ali skupinskih kotlovnic,” je izpostavil predsednik vlade in ob tem poudaril, da bo vlada z interventno zakonodajo izenačila različne odjemalce. Ob tem je spomnil, da je bila lansko zimo velika težava, saj so se cene močno razlikovale med tistimi odjemalci, ki so lahko neposredno kupovali od dobaviteljev in tistimi, ki so to morali početi v blokih od upraviteljev.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je napovedal tudi interventno zakonodajo na področju znižanja stopnje DDV za vse energente, ne samo za električno energijo ali zemeljski plin, ampak tudi lesno biomaso ipd. Ob tem je napovedal, da bo na jutrišnji seji vlade obravnavana regulacija zemeljskega plina. “Po vzoru regulacije električne energije bomo zamejili zgornjo ceno za prihajajočo zimo na vzdržno raven, ki bo bistveno nižja od tržnih nabavnih cen.” Ob tem je poudaril, da bodo cene veljale za zaščitene kategorije in dodal: “Cene zemeljskega plina se bodo za vse odjemalce znižale s 1. septembrom. Ne za vse enako, ampak vsi bodo deležni teh ukrepov. Še posebej iz naslova znižanja DDV-ja.”

Ciljni ukrepi draginjskih dodatkov bodo predstavljeni v kratkem in bodo namenjeni tistim, ki to še posebej potrebujejo.

Posvet, ki je bil strokoven in konstruktiven, bo dober temelj za razpravo o najtežjih vprašanjih za državo tudi v bodoče. V podobni sestavi se bodo ponovno srečali avgusta, ko bodo predstavniki vlade opoziciji predstavili interventne zakone pred obravnavo v državnem zboru. “Iskali bomo soglasje, da bodo zakoni sprejeti po najhitrejšem postopku, saj morajo stopiti v veljavo pred ogrevalno sezono,” je na koncu izpostavil premier.

Posnetek izjave predsednika vlade po posvetu s predstavniki strank, energetskih podjetij in ekonomskih strokovnjakov.