Skoči do osrednje vsebine

Marjan Šarec: »Naše enote v Latviji opravljajo izjemno pomembno delo.«

V sklopu dvodnevnega obiska v Latviji in na Slovaškem se je minister za obrambo Marjan Šarec danes srečal s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske, ki v Latviji delujejo v okviru Natove misije Okrepljena prednja prisotnost (angleško enhanced Forward Presence – eFP).

Slovenska vojska je v Latviji prisotna od začetka misije, od leta 2017, del slovenskega kontingenta pa so tudi pripadniki vojsk Črne gore in Severne Makedonije, ki se je misiji pridružila junija.

Z navzočnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija izraža podporo krepitvi celovite in kredibilne odvračalne ter obrambne drže Nata. 11. kontingent Slovenske vojske v Latviji, ki mu poveljuje nadporočnik Marko Gačnik, deluje znotraj bataljonske bojne skupine pod poveljstvom kanadske vojske. Pripadniki Slovenske vojske - kontingent jih šteje 50 - sodelujejo pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti sil, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne dejavnosti.

V bazi Adaži, kjer deluje naš kontingent, si je minister ogledal dinamično predstavitev na vadišču, ob zaključku pa nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske.

»Slovenska vojska je znana po svojih prisotnostih na misijah. Latvija je bila leta 2017 prva misija, ki je bila znotraj EU, danes po 5-ih letih pa vidimo, da je bila to zelo dolgoročna in vizionarska rešitev.« Poudaril je, da naše enote tukaj opravljajo izjemno pomembno delo. »Zagotovo bo v bodoče za razmisliti, tudi glede na pričakovanja naših partnerjev znotraj zveze Nato in dejanskih potreb, o spremembi števila naših vojakov v Latviji.«

Ob tem se je zahvalil tudi pripadnikom obeh vojsk, ki sta del slovenskega kontingenta, za sodelovanje in podporo.

Poleg Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije v Natovi misiji Okrepljena prednja prisotnost pod vodstvom Kanade kot vodilne države bataljonske bojne skupine delujejo še Albanija, Češka, Latvija, Italija, Poljska, Slovaška in Španija. Sodelovanje v misiji za Slovensko vojsko pomeni nadgradnjo povezljivosti z zavezniškimi silami, dvig usposobljenosti in izurjenosti ter krepitev pripravljenosti in bojne sposobnosti enot.

Ob robu obiska se je minister srečal še z državnim sekretarjem latvijskega obrambnega ministrstva Jānisem Garisonsom.

Jutri bo minister za obrambo Marjan Šarec obiskal pripadnike Slovenske vojske na Slovaškem, ki delujejo v okviru Natove misije Okrepljena pozornost (angleško enhanced Vigilance Activities – eVA).