Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje ministrov in državnih sekretarjev za evropske zadeve v Pragi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je na povabilo češkega predsedstva Svetu EU udeležil neformalnega srečanja ministrov in državnih sekretarjev za evropske zadeve v Pragi. V okviru razprave o prioritetah predsedstva so člani Sveta za splošne zadeve največ pozornosti namenili nadaljnji podpori Evropske unije Ukrajini, razpravljali pa so tudi o krepitvi demokratičnih institucij in vlogi pluralnosti medijev ter o implementaciji priporočil Konference o prihodnosti Evrope.
skupinska fotografija

Zasedanje ministrov ministrov in državnih sekretarjev za evropske zadeve v Pragi | Avtor: Češko predsedstvo Svetu EU

1 / 2

Ministri in državni sekretarji so razpravljali o prednostnih nalogah češkega predsedstva Svetu EU in izmenjali mnenja s podpredsednico ukrajinske vlade Olgo Stefanišino. Govorili so o nadaljnji podpori Evropske unije Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo, kot tudi pri okrevanju, obnovi in modernizaciji ter nadaljnjih korakih po nedavni podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU.  

Državni sekretar Štucin je izrazil podporo prednostnim nalogam češkega predsedstva in zlasti osredotočenosti na odziv EU na vojno v Ukrajini ter vse njene posledice. Unija mora po besedah državnega sekretarja še naprej zagotavljati vso podporo Ukrajini, saj gre za ohranitev temeljnih vrednot in svoboščin. Slovenija je pri tem pripravljena polno sodelovati, na primer na področju rehabilitacije žrtev in razminiranja, kot tudi dolgoročno pri obnovi. Pozdravil je tudi dogovor o podelitvi statusa kandidatke Ukrajini in tudi tukaj potrdil pripravljenost Slovenije za pomoč Ukrajini glede ključnih reformnih korakov, zlasti na področju vladavine prava in demokratičnih standardov. Opozoril je, da izpolnjevanje meril ostaja pomemben pogoj širitvenega procesa ter se obenem zavzel za čim prejšnjo potrditev podelitev statusa kandidatke tudi Bosni in Hercegovini. 

V drugem delu srečanja so ministri obravnavali možnosti za krepitev demokratičnih institucij in se pri tem osredotočili na posodabljanje in krepitev pravil v zvezi z izvedbo evropskih volitev ter na izzive, povezane s svobodo govora in pluralnostjo medijev v Evropi. Državni sekretar Štucin je uvodoma pozdravil nedavno objavljeno tretje poročilo Evropske komisije o vladavini prava, saj je prav vladavina prava tista, ki nas povezuje in je ključna za zaupanje državljanov v institucije in delovanje EU. Opozoril je na pomen neodvisnega novinarstva in pluralnega medijskega okolja kot predpogoja za demokracijo in se zavzel za večjo zaščito novinarjev, njihovo ekonomsko varnosti ter za pregledno financiranje medijev. Pozdravil je tudi napovedani predlog evropskega akta o medijski svobodi.

Na delovnem kosilu so ministri razpravljali o nadaljnjih korakih pri uresničevanju predlogov in priporočil Konference o prihodnosti Evrope. Večinoma so se strinjali, da se je treba v prizadevanjih za večjo učinkovitost Evropske unije izkoristiti vse obstoječe mehanizme in možnosti, ki jih ponujajo obstoječe Pogodbe. Državni sekretar Štucin se je posebej zavzel, da se širitvenega procesa ne sme pogojevati z notranjimi reformami Unije, saj bi to le načelo kredibilnost procesa in države Zahodnega Balkana oddaljilo od Evropske unije.