Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zdravje bo še tesneje sodelovalo s COVID-19 Sledilnikom

Na pobudo ministrstva za zdravje (MZ) so se sestali predstavniki ministrstva, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covid bolnike v zdravstvenem sistemu (Nacionalna skupina) in predstavniki COVID-19 Sledilnika.

Kot je znano, projekt COVID-19 Sledilnika zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji. Javnosti želijo omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo težave in pravilno oceno tveganja. Pravilno zbrani in ažurno ter transparentno objavljeni podatki so namreč po izkušnjah držav, kjer jim je virus uspelo najbolj zajeziti, kritičnega pomena za učinkovit odziv sistemov javnega zdravja. Šele tako objavljeni podatki so temelj za razumevanje dogajanja, aktivno samozaščitno ravnanje ljudi ter sprejemanje nujnosti ukrepov.

Glede na pomembnost COVID-19 Sledilnika smo se na današnjem sestanku dogovorili o še tesnejšem sodelovanju. Na MZ bomo COVID-19 Sledilniku tako še naprej pošiljali vse relevantne podatke. Ti vključujejo podatke glede števila hospitaliziranih in zmogljivostih zdravstvenega sistema, nekatere podatke pa bomo glede na dogovor še dodatno okrepili. Prav tako smo se dogovorili, da bomo posebno pozornost namenili kakovosti zbranih podatkov.