Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Irena Šinko: »Namakalni sistemi so zelo pomembni za obstoj kmetijstva v prihodnosti«

Ministrica Irena Šinko se je udeležila otvoritve namakalnega sistema v Selcah. Gre za 81,96 hektarjev velik namakalni sistem, pri katerem je investitor in lastnik namakalnega sistema Občina Lenart. Gradnja je bila 100 % sofinancirana s strani ministrstva. Za izgradnjo je bilo namenjenih 469.000 evrov.
Ministrica stoji ob mikrofonu in govori.

Ministrica Irena Šinko. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Ministrica Irena Šinko je v svojem uvodnem nagovoru izpostavila pomen sodelovanja lokalne skupnosti pri izgradnji namakalnega sistema. »V občini Lenart so se uporabniki zavedali, da brez namakalnega sistema stabilne pridelave v prihodnje ne bo občina pa je njihovim željam prisluhnila. S tem namakalnim sistemom ste pridobili izredno pomembno investicijo v kmetijstvu, ki je naložba v prihodnost. Za razliko od marsikaterih drugih lokacij v Sloveniji ste ustvarili okolje, v katerem suša ne bo več problem.« Izgradnja namakalnega sistema Selce je za 1,5 % povečala površino namakalnih sistemov v Sloveniji. Z namakalnimi sistemi imamo v Sloveniji trenutno opremljenih 6500 hektarjev kmetijskih zemljišč.

 »Letošnje leto je in bo izredno sušno in vroče. V zadnjih 20 letih je 17 let takih, ko smo v Sloveniji imeli sušo in vročinske valove, kar je seveda posledica podnebnih sprememb. Ena izmed panog, ki podnebne spremembe najbolj občuti, je kmetijstvo. Prilagajanje na podnebne spremembe je nujno, načinov pa je več: sprememba pridelave, sprememba kultur odpornejše sorte – vsem pa je skupno, da rastline za rast potrebujejo vodo«. Ob tem je ministrica dodala: »Mislim, da se bomo morali zavedati, da brez namakanja v bodoče ne bo šlo. Tam, kjer bo možnost namakanja, se bomo morali tega posluževati. Trenutno velik del Slovenije pesti suša, in če v prihodnje želimo stabilno proizvodnjo in višjo samooskrbo, bomo morali na tem področju narediti preboj.«

Ministrstvo bo podobne investicije, ki pomagajo pri boju proti podnebnim spremembam, podprlo tudi v strateškem načrtu skupne kmetijske politike za obdobje 2023 – 2027.