Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bobnar: Čas je pokazal, da nobena ograja ne more preprečiti migracij

Danes smo začeli z odstranjevanjem prvih metrov žičnate ograje na meji s Hrvaško. Na dogodku, ki nakazuje novo smer migracijske politike v Sloveniji, sta sodelovala ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav.

»Veseli me, da smo dočakali dan, ko pričenjamo z umikom žice, ki je bila postavljena leta 2015, v času, ki je bil drugačen kot danes, ko smo v enem dnevu beležili od 9 do 12 tisoč nezakonitih prehodov meje,« je v izjavi za javnost uvodoma dejala ministrica Tatjana Bobnar in nadaljevala: »Migracije niso in ne bodo izginile, vendar pa je rezilna žica popolnoma nesorazmeren ukrep. Čas je pokazal, da nobena ograja ne more preprečiti migracij, povzročile pa so marsikatero tragedijo, ko so se ljudje izogibali, umikali in umirali v Kolpi in ob njej.« Ob tem je ministrica poudarila, da se zavedamo prihodnjih izzivov, za katere imamo na voljo druga sredstva za zagotavljanje varnosti. Pri tem je zelo pomembno tudi aktivno mednarodno sodelovanje in sodelovanje s kolegi iz sosednjih držav, kar tudi delamo in izvajamo.

Ministrica je zavrnila očitke nasprotnikov odstranjevanja ograje na meji: »Zavedati se je treba, da je strašenje ljudi s tujci nedopustna politična manipulacija, nesprejemljiv je ta strah pred tujci oziroma nesprejemanje drugačnosti. Kot je lepo povedal antropolog dr. Podjed, je naša najboljša strategija, da smo dobri drug do drugega. Nenazadnje govorimo o umiku nekaj 10 km žice na meji, ki je dolga približno 670 km.«

Rezilna žica na meji, ki jo je po podatkih policije okoli 51 km, se bo odstranjevala postopoma. Umikali jo bodo predstavniki Slovenske vojske, ki so za to usposobljeni in imajo tudi ustrezno opremo. Nato sledi postopen umik panelne ograje (po podatkih policije je postavljenih 143 km), o čemer se bomo v prihodnje pogovarjali z lokalnimi skupnostmi ob meji. Umik panelne ograje bo izvedel izvajalec, ki bo izbran prek javnega razpisa oziroma naročila. »Naša naloga je, da zagotovimo varnost vsem, tako lokalnemu prebivalstvu kot vsem, ki pridejo na območje Republike Slovenije,« je zaključila ministrica.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je zagotovil, da bo slovenska policija še naprej zagotavljala visoko stopnjo varnosti vsem državljanom in ljudem, ki se nahajajo na ozemlju države: »Slovenska policija je sodobna varnostna organizacija, ki se je sposobna prilagajati različnim varnostnim izzivom. To dokazujemo iz dneva v dan.« Odstranitev žice bo slovenska policija nadomestila s prilagojenim načinom dela - spremenjeno taktiko in metodiko dela, večjo uporabo tehničnih sredstev, napotovanjem dodatnega kadra na meje in okrepljenim mednarodnim sodelovanjem. »Kar je pomembno, je to, da se nikomur ni treba bati za varnost. Policija jo zagotavlja v izredno visoki meri,« je izjavo zaključil Lindav.