Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bobnar: »Čas je, da pogovore in ukrepe za boljšo prometno varnost dvignemo na višjo strateško raven«

Na pobudo ministrice za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je potekal sestanek za boljšo prometno varnost. Ocenjujemo, da s trenutno situacijo na področju varnosti prometa ne moremo biti zadovoljni, saj predstavlja odmik od Vizije nič, h kateri smo se z več deležniki zavezali Nacionalnem programu varnosti cestnega prometa.
Sestanek vodstva Ministrstva za notranje zadeve, Policije, Ministrstva za infrastrukturo, Javne agencije za varnost prometa, Zavoda Varna pot in Avto-moto zveze Slovenije

Sestanek vodstva Ministrstva za notranje zadeve, Policije, Ministrstva za infrastrukturo, Javne agencije za varnost prometa, Zavoda Varna pot in Avto-moto zveze Slovenije | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Sestanka so se udeležili tudi mag. Boštjan Lindav, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, Igor Ciperle, namestnik generalnega direktorja policije, Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije, Monika Pinter iz Direktorata za kopenski promet v Ministrstvu za infrastrukturo, Jože Hribar in Urška Naglič iz Javne agencije za varnost prometa, Robert Štaba iz Zavoda Varna pot in mag. Jure Kostanjšek iz Avto moto zveze Slovenije.

Ministrica Bobnarjeva je uvodoma izpostavila, da s stanjem na področju prometne varnosti nikakor ne moremo biti zadovoljni. Povedala je, da se število prometnih nesreč ne zmanjšuje in da je vsaka žrtev, še posebej smrtna, preveč. »Čas je, da pogovore in ukrepe za boljšo prometno varnost dvignemo na višjo strateško raven. Računam na strokovnjake s področja prometne varnosti, ki bodo pripomogli, da ljudje ne bi več umirali na cesti«, je dejala ministrica.

Pripravlja se nov Nacionalni program varnosti cestnega prometa za obdobje 2022–2030, ki mora po mnenju udeležencev sestanka obsegati merljive ukrepe in vključitev tudi drugih resorjev, da bomo na ravni države izboljšali varnost v prometu. Ob tem so sogovorniki izpostavili učinkovitost nacionalnih preventivnih akcij in ozaveščanja javnosti glede uporabe varnostnih pasov, prehitre vožnje, vožnje pod vplivom alkohola, uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ipd. Strinjali so se, da k dvigu prometne varnosti pripomore vsak udeleženec v prometu, ki je odgovoren do sebe in drugih udeležencev.