Skoči do osrednje vsebine

9. zasedanje generalne skupščine Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine

Deveto zasedanje generalne skupščine držav pogodbenic Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz 2003 je potekalo na sedežu Unesca v Parizu od 5. do 7. julija 2022. Zasedanja se je udeležilo okoli 700 predstavnikov ministrstev, strokovnih institucij in nevladnih organizacij iz vsega sveta. Kot predstavnica Ministrstva za kulturo se je zasedanja udeležila Špela Spanžel, v. d. generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino.
Napis Unesco na jekleni ograji pod krošnjo drevesa

9. zasedanje generalne skupščine Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 2

Konvencija, ki se ji je pridružilo že 180 držav pogodbenic, bo prihodnje leto praznovala 20-letnico. Na tokratnem zasedanju so razpravljali o vprašanjih, ki so pomembna tako za varovanje nesnovne kulturne dediščine kakor za prihodnost konvencije. Med vsebinskimi vprašanji so bila v ospredju predvsem vprašanja glede globalnega razmisleka o mehanizmih uvrščanja na sezname konvencije, načrta uporabe sredstev Sklada za nesnovno kulturno dediščino za podporo projektom mednarodne pomoči in akreditacij nevladnih organizacij, ki je sprožila živahno razpravo. Države so pohvalile aktivnosti sekretariata konvencije, ki med drugim pomembno prispevajo k implementaciji konvencije na nacionalnih ravneh. Obenem so se države zavzele za krepitev usposobljenosti in sodelovanja s civilno družbo na mednarodni ravni.

Na zasedanju so izvolili tudi dvanajst novih članov Medvladnega odbora za nesnovno dediščino, med njimi Nemčijo, Slovaško in Uzbekistan, ki so dopolnili novo sestavo 24 članskega telesa.

Govorili so tudi o vojni v Ukrajini. Slovenija je skupaj še z nekaterimi drugimi državami obsodila rusko agresijo in opozorila na ogroženost žive dediščina ukrajinskih skupnosti, ki je temeljni del njihove kulturne identitete, odpornosti in kontinuitete. Države so se zahvalile medvladnemu odboru, da je na svojem izrednem zasedanju 1. julija letos v Maroku vpisal kulturo priprave ukrajinskega boršča na seznam nesnovne dediščine.

Zasedanje generalne skupščine so spremljali številni spremljevalni dogodki, med drugim tudi neformalno srečanje evropske mreže stičnih točk konvencije, ki od leta 2021 poteka na pobudo držav, ki so izrazile željo po periodičnem poročanju.

Špela Spanžel je v okviru zasedanja aktivno sodelovala na več srečanjih, med drugim s predstavniki Irske, Luksemburga in Avstrije na temo širitve večnacionalnega vpisa suhozidne gradnje, s partnerji, ki sodelujejo pri pripravi nominacije tradicionalne reje lipicancev za vpis na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva ter s kolegi iz Centra za svetovno dediščino (ICCROM) in beneške Unescove pisarne. Na srečanju s Centrom za svetovno dediščino in Unescovo pisarno so govorili o praznovanju 50-letnice Konvencije o varstvu svetovne dediščine in Plečnikovem letu. Sestala se je tudi s slovensko veleposlanico v Parizu in stalno delegatko Republike Slovenije pri Unescu Metko Ipavic in njeno namestnico, veleposlanico Meto Bole. Med drugim so govorile o predstavitvi svetovne dediščine Plečnikovih del v Ljubljani v sklopu praznovanja 30-letnice članstva Slovenije v Unescu.