Skoči do osrednje vsebine

V okviru usmerjene akcije opravljenih že 479 nadzorov glede izplačila regresa za letni dopust

Inšpektorat RS za delo (IRSD) v letošnjem letu nadaljuje tako z rednim kot usmerjenim nadzorom pri delodajalcih glede izplačila regresa za letni dopust, pri katerem obravnavamo prejete prijave in izhajamo tudi iz podatkov Finančne uprave RS o delodajalcih, ki niso oddali iREK obrazca za izplačilo regresa za letni dopust v letu 2022. IRSD pri tem pozornost namenja tako večjim kot manjšim delodajalcem.

Tako so inšpektorji za delo zgolj v okviru Akcije nadzora nad izvajanjem 131. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) v letošnjem letu glede izplačila regresa za letni dopust opravili 479 nadzorov in do sedaj ugotovili več kot 100 različnih kršitev. Skoraj polovica se jih nanaša na izplačilo regresa do zakonskega roka, t.j. do 1. julija tekočega koledarskega leta. Inšpektorji tako ugotavljajo, da delodajalci regres pogosto izplačujejo z zamudo ter tudi v več delih, pri tem pa se nemalokrat sklicujejo na likvidnostne težave. Ob tem še ugotavljajo, da delodajalci pogosto ne poznajo določb kolektivnih pogodb, ki bi jih morali ob tem uporabljati. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so v okviru te akcije inšpektorji izrekli 94 različnih ukrepov – večinoma so prekrškovne narave. Številni postopki pa še potekajo.

IRSD ob tem delodajalce, ki delavcem še niso izplačali regresa za leto 2022, kljub storjenemu prekršku, poziva, da jim regres izplačajo še pred obiskom inšpektorjev. Kajti tudi v primerih, ko jih na registriranih naslovih ne bo mogoče najti, se nadzoru ne bodo mogli izogniti, na njega bodo namreč vabljeni. V primeru, da delodajalec regresa ne izplača, je v ZDR-1 določena globa od 3000 do 20000 evrov za pravno osebo in od 450 do 2000 evrov za odgovorno osebo delodajalca pravne osebe.

S poostrenim izvajanjem nadzora želimo tako delodajalcem kot delavcem sporočiti, da je uresničevanje pravice do regresa za letni dopust zelo pomembno tudi zato, ker je v tesni povezavi s koriščenjem letnega dopusta, ki je namenjen obnovi psihofizičnih sposobnosti delavcev.