Skoči do osrednje vsebine

Poslovil se je nekdanji direktor Urada za verske skupnosti dr. Gregor Lesjak (1965–2022)

Poslovil se je dr. Gregor Lesjak (1965–2022), dolgoletni uslužbenec in zadnji direktor Urada za verske skupnosti. Urad za verske skupnosti je najprej deloval v kabinetu predsednika vlade, od leta 2012 in do njegove ukinitve leta 2020 pa v okviru Ministrstva za kulturo.
Črnobel portret dr. Gregorja Lesjaka, v ozadju stena z grafiti

Dr. Gregor Lesjak | Avtor: Jože Suhadolnik/Delo

Dr. Gregor Lesjak je diplomiral iz filozofije, magistriral in doktoriral pa iz sociologije religije pri profesorju Marku Kerševanu. Leta 2010 je bil imenovan za sodnega izvedenca za strokovno področje Religija, podpodročje Nova religijska gibanja.

Akademsko in uradniško se je ukvarjal predvsem z večplastno in kompleksno tematiko odnosov med slovensko državo in religijo, raziskovalno pa se je prav posebej osredotočal na manjšinske oblike religioznosti in duhovnosti. S svojo doktorsko disertacijo z naslovom Ameriška kontroverza o sektantskem "pranju možganov" kot nereflektirano izhodišče (slovenske) sociologije novih religijskih gibanj je postavil enega od temeljev za resno preučevanje sodobnega religijskega dogajanja pri nas, zadnja leta pa je zelo intenzivno raziskoval sodobne oblike posoškega staroverstva.

Od njenega začetka (leta 2004) je bil nadvse dejaven član Religiološke sekcije Slovenskega sociološkega društva. Svoja raziskovalna spoznanja je dolga leta delil s študenti v okviru seminarja na Fakulteti za družbene vede, večkrat jih je predstavljal tudi na mednarodnih konferencah Mednarodnega združenja za preučevanje religije v Srednji in Vzhodni Evropi (ISORECEA) ter Mednarodnega združenja za sociologijo religije (ISSR/SISR), objavljal pa jih je predvsem v domači Teoriji in praksi, a tudi v prestižnih mednarodnih znanstvenih revijah, npr. v Journal of State and Church in Socioloy of Religion.

Na Ministrstvu za kulturo izrekamo sožalje njegovim bližnjim.