Skoči do osrednje vsebine

Na uradu sprejeli potomke aleksandrink

Današnji dan so na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu obogatile članice Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, s predsednico mag. Darinko Kozinc, in Društva žena iz Prvačine pri Novi Gorici, s predsednico Andrejko Humar. Sprejela in pozdravila jih je državna sekretarka na uradu Vesna Humar, tudi sama potomka aleksandrinke.

Gospe, ki v izvirnih oblačilih ohranjajo govorno in vizualno podobo aleksandrink ter ponazarjajo duh aleksandrinskih Slovenk, so sodelavcem na uradu predstavile emigracijo ženske delovne sile predvsem iz območja Goriške, ki so se kot dojilje, služkinje in hišne pomočnice, v drugi polovici 19. stoletja, zaposlovale v Egiptu, zlasti v Aleksandriji in Kairu. Današnji obisk se bo vtisnil v spomin tudi zaradi čudovito odpete pesmi in ganljive recitacije, ki je poudarila morda kdaj spregledano žrtev vedno elegantnih aleksandrink – biti daleč od doma.

Prav v Prvačini, iz katere je bilo največ aleksandrink, se je društvo namreč že pred leti začelo ukvarjati s fenomenom aleksandrink, ki aktivno zbira dokumente in druge predmete, povezane z aleksandrinkami, kar prikazujejo na številnih razstavah, ki gostijo tudi v tujini. Naj spomnimo, da je prav Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu leta 2010 v večni spomin aleksandrinkam, ki so služile pri bogatih družinah v Egiptu, in slovenskim fantom, ki so kot del italijanske vojske padli na egiptovskih tleh, podprl postavitev spominske plošče v Kairu.