Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon poudarila zavezanost vlade glede spoštovanja vladavine prava

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica Tanja Fajon je na 8. seji vlade predstavila Poročilo Evropske komisije o vladavini prava za leto 2022 in poudarila zavezo Slovenije, da bo priporočila upoštevala. Ministrstvo za zunanje zadeve je kot nosilni resor za to vprašanje vsa pristojna ministrstva in organe zadolžilo za temeljit pregled poročila in celovit odziv.

Poročilo vsebuje pregled stanja na štirih področjih: neodvisnost pravosodja, nacionalni okvir za boj proti korupciji, pluralizem in svoboda medijev in institucionalne zadeve ter ravnovesje vej oblasti. Letos poročilo prvič vključuje tudi priporočila Komisije za vse države članice. Slovenija je prejela šest priporočil, ki jih bo temeljito obravnavala in jim sledila povsod, kjer so bile prepoznane potrebe po izboljšavah.

"Komisija v poročilu, ki ocenjuje stanje v preteklem letu, podaja objektivne ugotovitve, ki so kritične, a žal odražajo realno oceno stanja. Kritične ocene in priporočila za izboljšanje stanja niso nepričakovana in tudi presenetljiva ne," je po 8. seji vlade na novinarski konferenci dejala ministrica Fajon in dodala, da poročilo opozarja na vse tiste zaskrbljujoče poteze, na katere so v preteklih dveh letih opozarjali v opoziciji. Poudarila je, da gre za poročilo o delu prejšnje vlade - gre za oceno dela, ukrepov in političnih usmeritev prejšnje vlade glede stanja na štirih področjih, kjer so se po ocenah Komisije razmere precej poslabšale.

Sloveniji je tako Evropska komisija naložila šest priporočil, kar ministrica Fajon pozdravlja, saj gre za poglavitno novost letošnjega letnega poročila. "Vsa bo resno obravnavala in jim sledila," je dodala ministrica Tanja Fajon in še sporočila, da je ena prioritet te vlade, na kateri delajo že od samega začetka spoštovanje vladavine prava: "Naj spomnim, da smo že na prvih sejah vlade naredili korake za izboljšanje stanja pravne države in da ta vlada s hitrostjo ukrepanja kaže trdno zavezanost spoštovanju pravne države."

Ministrstvo za zunanje zadeve bo vse pristojne resorje in organe zadolžilo, da podrobno analizirajo ugotovitve, da pripravijo predloge ukrepov za uresničevanje priporočil, ki jih je pripravila Komisija in pa ustrezno časovnico za izvedbo teh ukrepov. Na osnovi tretjega letnega poročila bo jeseni v specifičnem dialogu o vladavini prava na Svetu za splošne zadeve potekala tudi razprava o vladavini prava v Sloveniji in takrat bomo predstavili začrtane ukrepe. "Spoštovanje pravne države je za to vlado izjemnega pomena. To je tisto, kar nas je najbolj izrazito ločevalo v odnosu do prejšnje vlade, ki je – kot vidimo v poročilu – delala bolj na spodkopavanju vladavine prava. Tudi vračanje v jedro EU, v krog držav, ki temeljne vrednote spoštujejo, je dokaz, da smo močno zavezani k spoštovanju EU vrednot," je še povedala Fajonova.