Skoči do osrednje vsebine

Dvostransko srečanje državnega sekretarja Štucina z namestnikom zunanjega ministra Češke Kozákom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je ob robu konference o zagotavljanju odgovornosti v Ukrajini v Haagu srečal z namestnikom ministra za zunanje zadeve Češke Jiříjem Kozákom.
Državni sekretar Marko Štucin z namestnikom ministra za zunanje zadeve Češke Jiříjem Kozákom

Državni sekretar Marko Štucin z namestnikom ministra za zunanje zadeve Češke Jiříjem Kozákom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornika sta v konstruktivnem pogovoru izmenjala stališča do programa dela in prednostnih nalog češkega predsedovanja Svetu EU in aktualnemu dogajanju v Ukrajini. Državni sekretar Štucin je češkemu sogovorniku predstavil tudi slovenske pobude za Zahodni Balkan.

Namestnik zunanjega ministra Češke je predstavil prednostne naloge češkega predsedstva, s poudarkom na prioriteti upravljanje migracij in povojni obnovi Ukrajine. Češko predsedstvo namerava pri tem dati poudarek pomoči beguncem, predvsem ženskam in otrokom. V sodelovanju z Evropsko komisijo si bo predsedstvo prizadevalo za finančno in drugo pomoč državam članicam, ki so najbolj prizadete ob največji begunski krizi po drugi svetovni vojni. Državni sekretar Štucin je v pogovoru poudaril, da Slovenija podpira Ukrajino in ji pomaga v skladu z njenimi potrebami. Slovenija se osredotoča na zaščito najbolj ranljivih skupin, kot so otroci, ženske, invalidi.

Nadalje je namestnik ministra Kozák predstavil še druge prioritete. Od teh bodo za Slovenijo najpomembnejše zagotavljanje zanesljive oskrbe z energijo, nadaljevanje pogajanj o podnebno energetskem svežnju, odločitev širitvi schengenskega območja ter ustrezen pristop in obravnava finančnih vprašanj, povezanih z načrti za okrevanje in investicijami za izvedbo zelenega in digitalnega prehoda.

Državni sekretar Štucin je češkemu sogovorniku predstavil pobudo Slovenije glede širitve EU na Zahodni Balkan. Slovenija podpira dodelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini in Moldaviji na junijskem zasedanju Evropskega sveta, hkrati pa dodaja, da EU ne sme pozabiti na države Zahodnega Balkana, zato si Slovenija prizadeva, da bi v okviru Sveta EU in Evropskega sveta nadaljevali z razpravo o pridruževanju držav Zahodnega Balkana EU, še posebej razpravo o podelitvi statusa kandidatke BiH.