Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. julij 2022.

Potres

Ob 14.18 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Borovnice, 15 km jugozahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij pod Krimom.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.44 si je na planini Klek na Pokljuki, občina Gorje, planinka poškodovala nogo. Poškodovano osebo so oskrbeli gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica in dežurna ekipa GRS z Brnika. V Splošno bolnišnico (SB) Jesenice pa poškodovanko prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo GRS.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.52 je v Straži, občina Cerkno, občan pri delu na višini padel z lestve in se poškodoval. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerkno so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Idrija, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Idrija.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 15.35 je helikopter SV skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal obolelo osebo iz SB Celje v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.38 je helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor prepeljal poškodovano osebo iz Murske Sobote v UKC Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 10.59 je helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz Zavrča v UKC Maribor. Gasilci PGD Zavrč so zavarovali kraj pristanka in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.30 se je v naselju Velika Pirešica v občini Žalec tovorno vozilo na dostopni cesti v kamnolomu prevrnilo na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovano osebo dokončno oskrbeli in jo v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.45 sta v križišču Dunajske in Gameljske ceste trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, usmerjali promet do prihoda policistov, očistili po vozišču razlite hladilne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so poškodovani osebi oskrbeli na kraju.

Ob 10.27 je na Ljubljanski cesti v Domžalah osebno vozilo povozil pešca. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka ter do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani osebi.

Ob 15.30 sta na razcepu Kozarje v smeri proti Brezovici, občina Ljubljana, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so proti naletno zavarovali kraj nesreče, umaknili poškodovana vozila iz voznega na odstavni pas in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovanega motorista.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.22 sta v naselju Smolenja vas, občina Novo mesto, trčila osebno vozilo in skiro. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika skiroja reševalcem NMP Novo mesto, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 15.29 sta na cesti Petrinje – Kozina, občina Hrpelje–Kozina, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Materija so kraj dogodka požarno in prometno zavarovali, pred prihodom reševalcev NMP Sežana nudili pomoč poškodovanemu motoristu, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlitih motornih tekočinah in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Poškodovanega motorista so reševalci NMP na kraju oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 13.02 je na Panonski ulici v Mariboru zagorelo v transformatorski postaji. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Dogoše.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.27 je v Renčah, občina Renče-Vogrsko, zaradi napake na električni napeljavi zagorelo na podstrešju stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Renče-Vogrsko in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so pogasili manjši požar.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.14 se je v naselju Tribej v občini Dravograd v stanovanjskem objektu zaradi napake pregrela peč centralne kurjave. Posredovali so gasilci PGD Črneče. Opravili so pregled in napako na peči odpravili. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.57 je v naselju Mrtvice, občina Krško, v naravi zagorel odpadni material in se razširil na podrast. Gasilci PGE Krško so pogasili požar na površini približno 10 arov in preprečili nadaljnjo širitev požara v gozd.

Izpostava Koper

Ob 8.20 sta v Rakitovcu, občini Koper, ponovno zagorela grmičevje in podrast. Požar na površini 35 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Rakitovec.

Izpostava Kranj

Ob 22.01 so v Cerkljah na Gorenjskem na pokopališču med grobovi gorele ciprese. Gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.00 je v bližini Taborske ceste v Grosuplju gorela suha trava. Požar travnate površine na okoli 300 kvadratnih metrov in nekaj odpadkov so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Ob 15.10 je na Ljubljanski cesti na Duplici, občina Kamnik, gorela živa meja ob večstanovanjskem bloku. Požar je pogasil mimoidoči že pred prihodom gasilcev PGD Kamnik in Duplica, ki so požarišče preventivno polili z vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.29 je v naselju Sebeborci, občina Moravske Toplice, gorelo strnišče. Požar so pogasili gasilci PGD Sebeborci, Moravske Toplice, Krnci in Andrejci.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 12.31 je v Ulici Generala Levičnika v Kopru gorel zabojnik za smeti. Požar, ki je en kontejner uničil in dva poškodoval, so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Ob 23.23 je na cesti pred vasjo Hrvatini, občina Koper, gorel plastični zabojnik za smeti. Gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.35 je na Seidlovi cesti v Novem mestu gorela vsebina koša za odpadke. Požar je pogasil delavec Regijskega centra za obveščanje Novo mesto.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 8.14 so na Bertoncljevi ulici v Kranju delavci med gradbenimi deli pretrgali cev plinovoda. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so cev zatesnili in zaprli dovod plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.00 se je v naselju Vrbje v občini Žalec po vozišču razlilo motorno olje. Gasilci PGE Celje in PGD Vrbje so zavarovali kraj dogodka ter z absorbentom posuli in očistili razlit oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.41 so v naselju Vrtojba, občina Šempeter–Vrtojba, gradbeni delavci pri sortiranju materiala našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske sta topovsko granato italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne, kalibra 65 milimetrov in mase štiri kilograme odstranila ter jo do uničenja shranila v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.52 so na Vojkovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Celje do obolele osebe.

Ob 10.19 so na Kraigherjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu poškodovane osebe iz objekta do reševalnega vozila.

Ob 14.40 so na Koroški cesti v Šoštanju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili dostop policiji in reševalcem NMP do preminule osebe. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.15 so na ulici Brežič v Tolminu gasilci PGD Tolmin s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja – Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je s strani Uprave RS za zaščito in reševanje velika požarna ogroženost naravnega okolja od 8. julija 2022 dalje razglašena:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. junijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.