Skoči do osrednje vsebine

V vesolje izstreljen že tretji slovenski satelit

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se je v Mariboru udeležil spremljanja izstrelitve tretjega slovenskega satelita TRISAT-R, ki je iz Francoske Gvajane poletel v srednjo zemeljsko orbito.

Nanosatelit TRISAT-R je plod znanja Univerze v Mariboru in sodelovanja s podjetjem Skylabs, v primerjavi s prvima dvema satelitoma pa se bo nahajal v višjih zemeljskih orbitah. Krstni polet nosilne rakete VEGA-C je vključno s TRISAT-R pod budnim očesom širše mednarodne javnosti, saj Evropa na eni strani poskuša demonstrirati nove sposobnosti na področju poletov v vesolje, na drugi strani pa pionirje, kot je TRSAT-R, na poti v srednjo Zemljino orbito.

Naloga satelita TRISAT-R bo, da na določeni višini izkaže svojo odpornost, s čimer bo njegova tehnologija lahko sodelovala pri aktivnostih na področju opazovanja vesoljskega vremena, ki lahko zelo negativno vpliva na delovanje električnega omrežja na Zemlji. Satelit bo zagotavljal meritve ionizirajočega sevanja iz orbite Zemlje. Poleg tega bodo dodatni poskusi na krovu satelita demonstrirali tehnike blaženja sevanja z zasnovo za zaščito visoko zmogljivih elektronskih komponent in elektronskih komponent z visoko gostoto, ki so namenjene prihajajočemu obdobju umetne inteligence v vesoljskih aplikacijah.

Minister Matjaž Han je ob uspešni izstrelitvi tretjega slovenskega satelita izpostavil: »Vesoljske tehnologije so odlična poslovna priložnost, saj gre za industrijski sektor, ki beleži veliko rast, zato me še posebej veseli, da je Slovenija uspešno skočila na ta vlak. Temu pritrjuje dejstvo, da se v zadnjih dveh letih aktivnosti slovenskih podjetij v okviru opcijskih programov Evropske vesoljske agencije izjemno povečujejo.« Minister meni, da je vesolje zagotovo področje, kjer podjetja in raziskovalne institucije delajo z roko v roki – pri tem pa je pomembna tudi podpora države. »Prizadevamo si, da podpiramo podjetja in raziskovalne institucije pri skupnem delu. Domači trg je za visokotehnološke rešitve, ki jih razvijajo slovenska podjetja in raziskovalne institucije, enostavno premajhen. Zato svojo vlogo vidimo tudi v tem, da tuje partnerje seznanjamo s kapacitetami slovenskega vesoljskega sektorja in tako slovenskim deležnikom odpiramo vrata na nove trge,« aktivnosti ministrstva pojasnjuje minister Han.

Slovenija je pri razvoju vesoljskega sektorja od izstrelitve prvih satelitov naredila velike korake naprej. V 2020 je podpisala nadgrajeni pridružitveni sporazum z Evropsko vesoljsko agencijo (angleško European space agency - ESA), ki odpira nove priložnosti za slovenska podjetja. Lani smo postali 100. članica Odbora Združenih narodov za vesolje, poleg tega pa v Nordijskem centru Planica že skoraj leto dni potekajo raziskave o vplivu breztežnosti na človeški organizem, in sicer na napravi, ki je ena od treh tovrstnih naprav v Evropi. Minister Han vizionarske načrte na področju odkrivanja vesolja pospremi z besedami, na katere pomislijo številni Slovenci in Slovenke: »Znanstvena fantastika, ki smo jo kot otroci gledali na velikih platnih, danes postaja realnost.« 

Področje vesolja je bilo tudi eno izmed prioritet Slovenije v času predsedovanja Svetu Evropske unije, kjer so bili doseženi pomembni napredki na področju upravljanja vesoljskega prometa (angleško Space Trafic Management) in varne povezljivosti s pomočjo vesolja. Slovenija v letošnjem letu načrtuje še eno izstrelitev, in sicer že četrtega slovenskega satelita.