Skoči do osrednje vsebine

Ministri skupine C5 na pobudo ministrice Fajon podpisali pismo v podporo širitvi EU na Zahodni Balkan

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na povabilo ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Pétra Szijjárta v Budimpešti udeležila srečanja ministrov za zunanje zadeve petih srednjeevropskih držav (C5).

Osrednje teme srečanja ministrov za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Alexandra Schallenberga, za zunanje zadeve Češke republike Jana Lipavskýja, za zunanje in evropske zadeve Slovaške republike Ivana Korčoka, madžarskega gostitelja ministra Szijjárta in slovenske zunanje ministrice Tanje Fajon so bile predsedovanje Češke republike Svetu EU ter vojna v Ukrajini s poudarkom na energetski in prehrambni varnosti. Med delovnim kosilom pa so ministri govorili o širitvi EU. Format C5 (Central 5) je na zadovoljstvo sogovornikov prerasel zgolj koordinacijo ukrepov zoper covid-19 in sodelovanje držav zaradi pandemije, kar je bila osnova za tesnejše povezovanje v preteklih dveh letih.

Ministrica Fajon je podprla nadaljnje aktivno sodelovanje Slovenije v formatu C5. "Sodelovanje v regiji je ključ za učinkovito spopadanje z izzivi, ki so pred nami, zlasti povezanimi z energetsko draginjo in prehrambeno varnostjo. Solidarnost med covidom-19 nas mora povezati tudi v blažitvi posledic vojne v Ukrajini na naša gospodarstva in ljudi," je dejala po srečanju in dodala: "Veseli me, da kot prva zunanja ministrica Slovenije vnašam tudi nekaj ženske energije, ki se je pogosto izkazala kot pomembna pri doseganju kompromisov.

Slovenska ministrica je čestitala češkemu kolegu za prevzem predsedovanja Svetu EU in zagotovila slovensko podporo pri iskanju skupnih rešitev, posebej pri izvajanju načrta okrevanja in odpornosti za Evropo.

V zvezi z dogajanjem v Ukrajini je ministrica Fajon ponovno obsodila rusko agresijo. Ponovila je, da Slovenija podpira dodelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini in Moldaviji, kot tudi potrditev evropske perspektive za Gruzijo. "Nikakor pa ne smemo pozabiti na pomen širitve. Zahvaljujem se kolegom, ki so danes podpisali pismo podpore tudi dodelitvi statusa kandidatke za Bosno in Hercegovine do konca tega leta. V njem na pobudo Slovenije opozarjamo evropske voditelje na nujnost podpore širitvi na Zahodni Balkan in vnovični razpravi o Bosni in Hercegovini na oktobrskem vrhu,” je po srečanju dejala ministrica. Pozvala je še k čim hitrejšemu začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo ter spomnila, da Kosovo že predolgo čaka na odpravo vizumov.

Ministre je opozorila tudi na pomen Schengena za Slovenijo, tako zaradi migrantskih pritiskov kot zaradi dinamike v soseščini. Znova je poudarila nujnost odprave nepotrebnih, dolgih nadzorov na mejah znotraj Schengenskega območja. "Dokler ne bomo vrnili Schengena v obdobje, kot smo ga poznali, bo težko, ali pa bo vsaka nadaljnja širitev v naši soseščini, na Bolgarijo, Romunijo in Hrvaško, resno ogrožena," je dejala.

Po srečanju C5 se je ministrica Fajon ločeno sestala se z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Pétrom Szijjártom. V pogovoru je izrazila pripravljenost za nadaljevane dialoga med državama v duhu medsebojnega spoštovanja, transparentnosti in zaupanja. Izpostavila je priložnosti na področjih gospodarskega sodelovanja in pri dokočanju infrastrukturnih projektov. Ministrica Fajon in minister Szijjártó sta se zavezala k podpori tako slovenski narodni skupnosti na Madžarskem, kot madžarski manjšini v Sloveniji.