Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Vlada je na današnjih sejah delovnih teles uvrstila več projektov v Načrt razvojnih programov.

Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije v Načrt razvojnih programov na podlagi Programa spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem 2021–2024 (Program) uvrstila nova projekta, in sicer »Naložbe v gospodarstvu slovenske narodne skupnosti na Madžarskem« in »Turistična dejavnost slovenske narodne skupnosti na Madžarskem«.
Vlada bo na podlagi Programa Zvezi Slovencev na Madžarskem za naložbe v gospodarstvu dodelila nepovratna sredstva v vrednosti 690.000 evrov. S temi sredstvi bodo samostojni podjetniki, mikro in majhna podjetja morali doseči zvišanje neto dodatne vrednosti, širiti in posodabljati svoje proizvodne zmogljivosti, ohranjati in razvijati obrt oziroma podjetništvo ter povečevati zaposlitvene priložnosti na programskem območju.
Osnovni namen nepovratnih sredstev v višini 1.090.000 evrov v podporo turistični dejavnosti pa je podaljšanje povprečnega trajanja bivanja turistov na programskem območju in oblikovanje novih turističnih ter gostinskih ponudb. Končni uporabniki sredstev bodo tako samostojni podjetniki, mikro in majhna podjetja, predelovalci ter drugi turistični ponudniki s sedežem na programskem območju.

Vlada je v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila nov projekt »Rekonstrukcija cest - 8 sklopov« in novelirala tri projekte: »Gradnja povezovalnega kanala zgornja dolina«, »Investicije v ceste na območju Koprivnik in Gorjuš« in »Vodovod Krn«.
Projekt »Rekonstrukcija cest - 8 sklopov« se bo izvajal v občini Gorje v letu 2022 in predvideva asfaltiranje javnih poti z namenom zmanjševanja hrupa, prašnega onesnaževanja območja Triglavskega narodnega parka (TNP) ter lažjega vzdrževanja. Izhodiščna vrednost projekta je dobrih 770 tisoč evrov, od tega država prispeva dobrih 320 tisoč evrov.
V sklopu projekta »Gradnja povezovalnega kanala zgornja dolina«, ki se izvaja v občini Bohinj, se podaljšuje izvajanje projekta v leto 2022, predvidena je izgradnja 6366 m primarnega kanalizacijskega omrežja in izgradnja štirih črpališč. Z investicijo se bo zagotovilo ustrezno odvajanje odpadnih komunalnih voda na območju zgornje bohinjske doline, Studor, Srednja vas, Bohinjska Češnjica, Jereka ter kasneje Koprivnik in Goreljek. Nova veljavna vrednost projekta znaša dobrih 780 tisoč evrov, novo načrtovana sredstva dobrih 610 tisoč evrov, od tega dobrih 220 tisoč evrov s strani države.
Sprememba projekta občine Bohinj »Investicije v ceste na območju Koprivnik in Gorjuš« predvideva podaljšanje izvajanje projekta v leto 2022. Območje, ki predstavlja ključno povezavo znotraj TNP na območju Pokljuke, je v slabem stanju. Številne povezovalne ceste med vasmi Koprivnik, Gorjuše in Goreljek so potrebne temeljite obnove. Nova veljavna vrednost projekta znaša dobrih 660 tisoč evrov, novo načrtovana sredstva v višini dobrih 400 tisoč evrov so v celoti financirana s strani države.
Sprememba projekta občine Kobarid »Vodovod Krn« predvideva podaljšanje izvajanja projekta do leta 2025. V letu 2022 se bo izvedla novogradnja primarnega vodovodnega omrežja v dolžini 1014 metrov. Nova veljavna vrednost projekta znaša dobrih 1,4 milijonov evrov, skoraj 330 tisoč evrov na novo načrtovana, od tega država prispeva dobrih 260 tisoč evrov.

Na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve pa je vlada potrdila uvrstitev treh novih projektov v veljavni Načrt razvojnih programov 2022-2025 pri proračunskem uporabniku Ministrstvu za obrambo. Gre za projekte z nazivi ResHUB – vozlišče v vojašnici Petra Petriča Kranj, Mobilna steza za izvajanje tehničnih pregledov in Dozidava in oprema restavracije in dela kuhinje.
Namen in cilj pilotnega projekta ResHUB – vozlišče v vojašnici Petra Petriča Kranj, ki temelji na javno-zasebnem partnerstvu, je zgraditi zmogljivost dolgoročne samooskrbe obrambnih infrastrukturnih kapacitet v Republiki Sloveniji in Evropski uniji, ki vozila in opremo, nastanitvene, obrambne in druge objekte v vojašnici Kranj oskrbujejo z energijo. Gre za tehnologije, ki so energetsko bolj učinkovite od obstoječih ter okolju bolj prijazne, saj temeljijo na obnovljivih virih energije, shranjevanju energije v vodiku, so-proizvodnji elektrike in toplote ter distribuciji energije.
Pri projektu Mobilna steza za izvajanje tehničnih pregledov je predviden nakup dveh mobilnih preglednih kontejnerjev za vozila s pregledno stezo za izvajanje kontrole tehnične brezhibnosti in tehničnih pregledov vozil, kamor sodijo vojaška vozila ter druga specialna vozila. Cilj projekta je, da Slovenska vojska pridobi zmogljivosti na področju celovite prometne oskrbe oziroma prometnega delovanja.
S projektom Dozidava in oprema restavracije in dela kuhinje Ministrstva za obrambo bodo zagotovljeni pogoji za izvajanje osnovnega poslanstva Oddelka za prehrano in protokolarne storitve navedenega ministrstva.