Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija je zoper Slovenijo vložila tožbo

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Evropska komisija je zoper Slovenijo vložila tožbo zaradi nepravočasnega prenosa Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah.

Republika Slovenija bi morala najpozneje do 21. decembra 2020 v nacionalni pravni red prenesti Direktivo (EU) 2018/1972 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. decembra 2018 o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah. Ker navedene obveznosti še ni izpolnila, je Evropska komisija vložila tožbo, s katero Sodišču EU predlaga, naj Republiki Sloveniji naloži plačilo denarne kazni v znesku 2.726 evrov na dan, šteto od dneva razglasitve sodbe, in plačilo pavšalnega zneska v višini 1.390,77 evra na dan, pomnoženega s številom dni trajanja kršitve z najnižjim pavšalnim zneskom 383.000 evrov.

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh izraža nezadovoljstvo, ker je prišlo do zamude s prenosom evropske direktive in pojasnjuje, da je ena izmed njenih ključnih prioritet zagotoviti čim prejšnji sprejem novega Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), s katerim bo zagotovljen pravilen in popoln prenos Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah in s katerim bodo zagotovljene številne koristi za državljane (Zakon o elektronskih komunikacijah gre v nadaljnjo obravnavo – Tokrat pristop priprave podpira tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve ). Predlog ZEKom-2 je že v parlamentarnem postopku in po izvedeni splošni razpravi je Državni zbor Republike Slovenije 1. julija 2022 soglasno, z 80 glasovi za in brez glasu proti, sprejel sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Ministrica pričakuje, da bo zakon z ustreznimi amandmaji sprejet jeseni, s čimer bo višina denarne kazni, ki bo doletela Slovenijo, znatno nižja, kot bi bila v primeru poznejšega sprejema zakona.