Skoči do osrednje vsebine

Problematika povoza živali na lovnih in nelovnih površinah

Zaradi vse pogostejših težav operaterjev Regijskega centra za obveščanje (ReCO) Celje pri obveščanju odgovornih oseb v zvezi s poginom povoženih živali, kot posledično tudi odstranitvijo njihovih kadavrov, smo na Izpostavi Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Celje (Izpostava URSZR Celje) v ponedeljek, 4. 7. 2022, organizirali posvet, na katerega smo povabili za to problematiko pristojne službe. Posveta so se udeležili policisti Policijske uprave Celje, predstavniki upravljalcev lovišč, lovcev, predstavniki Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Družbe za avtoceste republike Slovenije.
Udeleženci posveta

Udeleženci posveta na temo problematike povoza živali na lovnih in nelovnih površinah | Avtor: Gregor Križnik

Dejan Žele, vodja ReCO Celje, je uvodoma pozdravil prisotne in na kratko pojasni namen sestanka. Nadalje je posvet potekal pod vodstvom operaterja ReCO Celje, Gregorja Križnika, ki je izčrpno podal predstavitev problematike. Bistvo problema je, da imajo operaterji v ReCO vse večje težave z obveščanjem odgovornih ob povozih živali oziroma divjadi, tako na lovnih, kot tudi nelovnih površinah ter s predpisi za obveščanje upravljalcev lovišč ob tovrstnih primerih. Še posebej je izpostavil težavo z občasno neodzivnostjo lovcev v primeru, da je poškodovana žival še živa. Navzoče je seznanil tudi z nedavno prejetim dopisom s strani Nacionalnega veterinarskega inštituta, kjer se pristojnost oziroma odgovornost zbiranja kadavrov divjadi kot posledica povoza na prometnih površinah prenaša iz veterinarsko higienske službe na upravljalca prometne infrastrukture.

Navzoči so soglasno ugotovili, da je sklican posvet primer dobre prakse in je Izpostava URSZR Celje prva, ki je k tej problematiki tudi aktivno pristopila in da lahko vključene službe, na podlagi sestanka oziroma posveta, dorečejo vsaj nekatere operativne rešitve. Žal je sistemska rešitev te problematike možna le na ravni države, kar bodo udeleženci posveta prenesli v svojih organizacijah, na višje nivoje.

Zaključki posveta

Vsi sodelujoči so v daljši razpravi podali mnenja s svojega strokovnega področja dela, ki so strnjena v naslednje sklepe:

  • Vsem upravljalcem lovišč se strani Savinjsko Kozjanske zveze lovskih družin pošlje dopis o osvežitvi podatkov kontaktnih oseb in s pozivom, naj se zagotovijo osebe, ki bodo dejansko na naveden kontakt vedno dosegljive.
  • V primeru poginule divjadi ob cestišču, ko le-ta ne predstavlja ovire za promet, se upravljalca lovišča obvešča med 6.00 in 22.00 uro, v primeru še žive živali pa tudi v nočnem času.

Enako velja za obveščanje upravljalca prometne infrastrukture, ko je potrebna odstranitev kadavra in se v primeru, da je le-ta na prometni površini, tega obvešča nemudoma, upravljalca lovišča pa v zgoraj navedenem času.

V primeru žive poškodovane divjadi na prometni površini se nemudoma obvešča upravljalca prometne infrastrukture oziroma druge za odstranitev pristojne službe.

V primeru mrtve ali poškodovane divjadi v naravi se obvešča le upravljalca lovišča, razen če je izrazen očiten sum na bolezen.

Izjema pri obveščanju so tako na prometnih površinah kot v naravi najdeni kadavri divjega prašiča, ko se obvešča tako upravljalca lovišča kot tudi Nacionalni veterinarski inštitut skladno z navodili.

  • ReCO Celje oziroma Izpostava URSZR Celje pošlje občinam oziroma vzdrževalcem cest dopis za pridobitev kontaktov 24 urne službe in z navedenim sklepom glede obveščanja upravljalcev lovišč seznani svoje operaterje.
  • Zapisnik sestanka se poleg vsem udeležencem pošlje tudi na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Lovski zvezi Slovenije.

Dejan Žele, Vodja ReCO Celje