Skoči do osrednje vsebine

Lesna industrija v Mariboru sledi usmeritvam trajnostnega razvoja

Državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan je danes v Mariboru obiskal nekatere izmed vodilnih akterjev na področju lesarstva ter uradno odprl razstavo Čar lesa, ki bo do 31. julija na ogled v Hiši stare trte na Lentu.

Na Višji strokovni šoli za les in oblikovanje se je državni sekretar srečal z ravnateljem šole, Miroslavom Novakom in predsednico sveta zavoda Cvetko Hojni, ki sta predstavila aktivnosti šole in velik pomen, ki ga pri izobraževanju namenjajo dizajnu in trženju. Prisluhnil je tudi izzivom s katerimi se spopada višja šola in navedel prihodnje ukrepe za razvoj gozdno lesne verige.

Delovni obisk je nadaljeval v podjetju Marles hiše Maribor d.o.o., najstarejšem in največjem slovenskem proizvajalcu lesenih montažnih objektov, kjer si je ogledal vzorčni objekt projekta Dom24 ter v podjetju Lumar IG d.o.o., vodilnem slovenskem proizvajalcu skoraj nič-energijskim montažnih objektov. V pogovoru s predstaviki podjetja je državni sekretar predstavil načrte ministrstva za nadaljnjo podporo leseni gradnji, predvsem na področju gradnje večstanovanjskih stavb.

Sledilo je uradno odprtje razstave Čar lesa, ki tokrat gostuje v Hiši stare trte na Lentu v Mariboru.

Zbrane sta uvodoma nagovorila Miroslav Novak, ravnatelj Višje strokovne šole za les in oblikovanje Maribor, ki je izpostavil pomen lesa kot rešitev za podnebne spremembe in Milan Lukić, ustanovitelj in dolgoletni direktor podjetja Lumar, ki je opozoril, da bo za nadaljni preboj lesne industrije in za premagovanje vrzeli potrebna vzpostavitev lesnih centrov za proizvodnjo polizdelkov.

Dr. Franc Pohleven, pobudnik in organizator Čar lesa se je zahvalil vsem sodelujoči. "Lesna industrija je surovinsko neodvisna in energetsko samozadostna, z uporabo lesnih izdelkov znižujemo emisije CO2," je poudaril.

Državni sekretar mag. Dejan Židan je nato uradno odprl razstavo "Na les gledamo kot del odgovora na klimatske spremembe. V obdobju reindustrializacije se daje obrti in proizvodnji kot je tudi lesarska panoga, ponovno pomen", je zaključil.

 Razstava bo v Mariboru na ogled še do konca julija, nato se seli v Paviljon Expano v Murski Soboti.