Skoči do osrednje vsebine

Finančno nadomestilo zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo

Finančno nadomestilo se dodeli v skladu s Sporočilom Komisije Začasni okvir za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije proti Ukrajini. Upravičenci bodo pomoč na podlagi informativnih odločb, ki jih bodo prejeli najkasneje do 30. 9. 2022.

Namen ukrepa

Finančno nadomestilo zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo zaradi dviga cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo.

Finančno nadomestilo se dodeli po pravilih Sporočila Komisije Začasni okvir za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije proti Ukrajini.

Upravičenci

Upravičenec do finančnega nadomestila je fizična ali pravna oseba, ki je oddala zbirno vlogo, v skladu s predpisom, ki ureja izvedbo ukrepov kmetijske politike za leto 2022.

Izpolnjuje naslednje pogoje iz odloka:

  • Je za leto 2021 je prejel vračilo trošarine za kmetijsko mehanizacijo, skladno z Zakonom o trošarinah  in Pravilnikom o načinu vračila trošarine za energente, ki se porabijo za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo ter je član kmetije, katere nosilec je upravičenec.
  • Za nakazilo dodeljenih sredstev ima odprt transakcijski račun v skladu s 35. členom Zakona o kmetijstvu.
  • Na dan uveljavitve odloka ima poravnane zapadle davčne obveznosti in druge denarne nedavčne obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 evrov.

Finančna pomoč:

V obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe:

  • Na hektar: njive, njive za rejo polžev, jagode na njivi, trajnih rastlin na njivskih površinah, rastlinjaka, rastlinjaka s sadnimi rastlinami, matičnjaka, trajnega travnika, hmeljišča v premeni, ekstenzivnega sadovnjaka, travinj z razpršenimi neupravičenimi značilnostmi, začasnih travinj  in kmetijskega zemljišča v pripravi v znesku 6,67 evrov.
  • Na hektar: vinograda, intenzivnega sadovnjaka, hmeljišča, oljčnika ali ostalih trajnih nasadov; v znesku 14,00 evrov.

Najnižji znesek dodeljene pomoči znaša 40 evrov.

Pravna podlaga:

  • Zakona o kmetijstvu
  • Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo

Pomembno:

  • Upravičenec ne oddaja vloge za pridobitev finančne pomoči.
  • Informativne odločbe se izdajo upravičencem na podlagi razpoložljivih podatkov iz uradnih evidenc.

Izdaja informativnih odločb: Do konca septembra 2022.