Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Tatjana Buzeti ob jubileju koordinacije AGRASLOMAK izpostavila pomen čezmejnega sodelovanja

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je udeležila obeležitve 10-letnice delovanja koordinacije AGRASLOMAK, ki jo sestavljajo slovenske zamejske kmetijske strukture iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Ob tej priložnosti so predstavili tudi zbornik AGRASLOMAK, ki zajema pomembne vsebine iz življenja in dela zamejstva v vseh štirih sosednjih državah.
Državna sekretarka stoji za govorniškim pultom in govori.

Državna sekretarka Tatjana Buzeti | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Državna sekretarka Tatjana Buzeti je v svojem uvodnem nagovoru poudarila pomen sodelovanja s Slovenci izven meja; »To je pomembna platforma, ki povezuje slovenske kmete v domovini ter zamejstvu. Desetletnica delovanja dokazuje, da je tako čezmejno sodelovanje potrebno in zelo uspešno. Ko vidim vse poglede in energijo, ki jo te organizacije nosijo, je v zraku nek optimizem za prihodnost, kljub velikim izzivom, ki nas v tem trenutku povezujejo. Povezovanje in sodelovanje je pri iskanju rešitev za sodobne izzive učinkovitejše.«

Koordinacija AGRASLOMAK združuje zamejske kmete iz Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, ustanovljena pa je bila 17. 5. 2012 s podpisom ustanovne listine na Ptuju. Sestavljajo jo predstavniki Deželne kmečke zveze Trst, Skupnost južno koroških kmetic in kmetov, Razvojne agencije slovenska krajina in Kmečka izobraževalna skupnost Gorski kotar. Ob 10 letnici so predstavniki koordinacije pripravili tudi zbornik. Posvečen je 30 letnici samostojnosti Slovenije, v njem pa so predstavljeni projekti, delo, prizadevanja in življenja v zamejstvu. Bralci bodo lahko spoznali prizadevanja in delo slovenskih zamejcev na področju kmetijstva.

Ministrstvo za kmetijstvo je skupaj z Uradom za Slovence v zamejstvu postavilo trdnejše kmetijske temelje tudi s konkretnimi projekti. S njuno pomočjo je bila zgrajena Slovenska vzorčna kmetija v Porabju, trenutno pa je v gradnji Vzorčna turistično izobraževalna kmetija, ki bo odigravala povezovalno vlogo v narodnostnem, kmetijskem in turističnem poglede pri tamkajšnji slovenski skupnosti. Ministrstvo za kmetijstvo kmetom v Porabju in na Hrvaškem pomaga tudi preko izobraževanja, ki ga izvajata izpostavi Kmetijsko gozdarske zbornice v Ljubljani in Mariboru.