Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon z varuhom človekovih pravic Petrom Svetina

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na sedežu Varuha za človekove pravice na spoznavnem obisku sestal z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino.
Matej Arčon in Peter Svetina stojita, v rokah držita poročilo, v ozadju slovenska in evropska zastava.

Matej Arčon in Peter Svetina | Avtor: Urad Vlade Republike SLovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Varuh Svetina je ministru Arčonu predal letno poročilo za leto 2021 in predstavil svoje delo, ter seznanil ministra z aktivno vlogo institucije Varuha pri spremljanju in opozarjanju organov v Sloveniji glede njihovih dejavnosti na področju odnosov s Slovenci v zamejstvu in po svetu, saj je skrb zanje tudi ustavna obveznost Republike Slovenije, izhajajoča iz 5. člena ustave. Sogovornika sta govorila tudi o položaju Slovencev v zamejstvu in po svetu ter o vlogi Republike Slovenije pri njihovi zaščiti in pomoči pri ohranjanju identitete. Strinjala sta se, da bosta ostala v stikih v povezavi z varovanjem pravic Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki so pomemben del slovenskega narodnega telesa.

Minister je varuha seznanil s svojimi dosedanjimi aktivnostmi in ga povabil, da predstavi delo institucije Varuha na naslednjih spletnih srečanjih s Slovenci iz izseljenstva, kar je varuh z naklonjenostjo sprejel. Z ministrom sta se strinjala, da je pomembno ozaveščanje o vsebinah, ki zadevajo Slovence v zamejstvu in po svetu, pa tudi vključevanje teh vsebin v učne načrte v osnovnih in srednjih šolah, saj živi zunaj meje Slovenije več kot pol milijona rojakov.