Skoči do osrednje vsebine

Drugo virtualno srečanje na visoki ravni na temo mednarodnega športa v povezavi z vojno v Ukrajini

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V četrtek, 30. junija, je na pobudo ministra, pristojnega za šport Združenega kraljestva, Nigela Huddlestona, potekalo drugo virtualno srečanje na visoki ravni na temo mednarodnega športa v povezavi z vojno v Ukrajini.

Po razpravi, ki se jo je udeležil tudi ukrajinski minister za mladino in šport, Vadym Guttsait, so udeleženci potrdili skupno izjavo, s katero so ponovno potrdili svojo izjavo z dne 8. marca letos in ob priznavanju avtonomije športnih organizacij še naprej izražajo stališče, da je potrebno ruske in beloruske nacionalne športne organe izključiti iz mednarodnih športnih zvez, posameznike, ki so tesno povezani z rusko in belorusko državo, med drugim tudi vladne uradnike, pa odstraniti z vplivnih položajev v mednarodnih športnih zvezah, kot so upravni odbori in organizacijski odbori.

Podpisniki skupne izjave, med njimi tudi slovenski minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič, tudi podpirajo, da mednarodna športna skupnost še naprej izkazuje solidarnost z ukrajinskim narodom, tudi s podporo nadaljevanju in obnovi ukrajinskega športa, kjer je to mogoče.

Virtualnega srečanja na visoki ravni so se udeležili ministri in drugi visoki predstavniki držav EU in Norveške, Švice, Lihtenštajna, Južne Koreje, Avstralije, Japonske, Združenih držav in Kanade. Slovenijo je na srečanju zastopala generalna direktorica Direktorata za šport, dr. Mojca Doupona.

Skupno izjavo, ki je v angleškem jeziku, objavljamo v spodaj pripetem dokumentu.

  • Skupna izjava in seznam držav, ki so pristopile k podpisu (v angleškem jeziku)