Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon podelil priznanje organizatorjem 50. festivala Števerjan

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes v Števerjanu udeležil jubilejnega 50. festivala narodno-zabavne glasbe Števerjan 2022.
Minister Arčon med nagovorom.

Minister Matej Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Ob tej priložnosti je Slovenskemu katoliškemu prosvetnemu društvu Frančišek B. Sedej podelil priznanje za neprecenljiv prispevek pri ohranjanju narodne zavesti, popularizaciji slovenske glasbe in kulture ter dviganju prepoznavnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji v celotnem slovenskem prostoru. Društvo je organizator tega drugega najstarejšega tovrstnega festivala v slovenskem prostoru.

Minister Arčon se je v imenu Vlade Republike Slovenije zahvalil organizatorjem in jim čestital za pogum in sprejeto odločitev, da je prav takšen festival tista prava pot, ki bo zaznamovala slovenstvo tukaj v zamejstvu. Izrazil je zadovoljstvo, da se tradicija festivala prenaša  iz roda v rod in da so prav mladi močno vpeti v pripravo tega odmevnega glasbenega dogodka. Ob koncu je minister Arčon izrazil željo, da bi se glasba, od tu, prav iz Števerjana slišala povsod v zamejstvu, v matični domovini in prek oceana, da bi glasba izražala naš ponos.

Zbrane so na festivalu nagovorili tudi predsednica gostujočega Slovenskega katoliškega prosvetnega društva Frančišek B. Sedej Ilaria Bergnach, senatorka italijanskega parlamenta Tatjana Rojc, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan, županja občine Števerjan Franca Padovan in podpredsednik Zveze  slovenske katoliške prosvete Miloš Čotar. Petdeseta izvedba festivala, ki je bila zaradi pandemije prestavljena za dve leti, je, kot je v navadi, tekmovalnega značaja. Na današnjem večeru se je tako za prestižne nagrade potegovalo sedem izvrstnih slovenskih ansamblov, ki so se predstavili s čisto novimi skladbami, zbrane pa so navdušili tudi z izvedbami že dobro poznanih viž iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe. Festival, v organizacijo katerega so vključeni vsi od najmlajših do starejših pripadnikov tukajšnje slovenske manjšine, vedno znova privabi mnogo obiskovalcev tudi iz celotne Slovenije in je eden od zamejskih dogodkov, ki bolj odmeva v matici.