Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec v Bazi 20: »Dolžni smo skrbeti za mir«

Minister za obrambo Marjan Šarec je bil danes v Bazi 20 slavnostni govornik na slovesnosti v spomin na vlogo Kočevskega Roga med narodnoosvobodilnim bojem in na borce Narodnoosvobodilne vojske.

V svojem govoru je poudaril, da nas je slovenski narodnoosvobodilni boj postavil med zmagovalce 2. svetovne vojne in na častno ter pravo mesto zgodovine. »Narodnoosvobodilna borba je skozi vsa leta, leta 1945 pripeljala do svobodne Slovenije in do svobodnega naroda, ki je lahko končno mirno govoril v svojem jeziku, spoštoval svojo kulturo in se štel med vse druge narode Evrope in sveta kot polnopraven narod«, je dejal minister Šarec in dodal, da »brez narodnoosvobodilnega boja zagotovo ne bi imeli pogojev, da bi se leta 1991 osamosvojili.« »Če kateri narod ve, kaj je to okupacija in kaj je želja nekoga, da te uniči, je to slovenski narod,« je še poudaril.

Minister Šarec je v nadaljevanju izpostavil tri, za Slovence pomembne prelomnice, v  20. stoletju in sicer najprej generala Rudolfa Maistra, ki je priključil severovzhod Slovenije, nato narodnoosvobodilni boj ter na koncu stoletja kot veličastno dejanje  slovensko osamosvojitev. »Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na tigrovce, ki so začeli svoj boj, ko je bil italijanski fašizem na pohodu in je uničeval slovenski narod na Primorskem,« je dodal.

»Težki trenutki, ki smo jim priča danes v naši soseščini, nas spominjajo na to, kako je mir negotov in krhek, ter kako smo vsi, vsak od nas, dolžni skrbeti za mir«, je poudaril minister Šarec. Dejal je tudi, da Slovenska vojska ne bo nikoli vojska, ki bi dvignila orožje v napadu, ampak bo vedno branila svojo domovino in svoje ljudi. Poudaril je, da moramo ponosno izražati svoje spoštovanje do naše vojaške tradicije, kajti nikoli nismo bili na nepravi strani zgodovine. »Slovenija je danes priznana članica Evropske unije in vseh svetovnih integracij, vedno je bila cenjena in tudi bo,« je poudaril minister Šarec ter zaključil svoj govor z mislijo, da so vse preizkušnje in tegobe tukaj za to, da jih premagamo ter da se zavedamo, kaj pomenijo tovarištvo, pogum,  prijateljstvo in prizadevanje za mir. Po slovesnosti si je ogledal Bazo 20.

Kočevski Rog je zaradi svoje razsežnosti in gozdnatosti pozimi 1941/1942 postal eno najpomembnejših območij narodnoosvobodilnega gibanja v Sloveniji. Dajal je zavetje političnemu in vojaškemu vodstvu, raznim ustanovam, bolnišnicam, lekarnam, šolam, tiskarnam in delavnicam. Zaradi tega je Kočevski Rog dobil posebno vlogo v zgodovini NOB ter postal eden najpomembnejših spomenikov NOB na Slovenskem.

Baza 20, na kateri je bilo od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja, je edini na tako skriven način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakega odporniškega gibanja v Evropi in je pomemben spomenik slovenske državnosti. Zaradi izjemnih varnostnih in konspirativnih ukrepov ni bila nikoli odkrita. V celoti ohranjena je zavarovana kot spomenik državnega pomena.