Skoči do osrednje vsebine

Pilotna razpisa Eko sklada za celovite prenove večstanovanjskih stavb odprta do 31. oktobra 2022

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, je februarja letos objavil dva javna razpisa za pilotne projekte celovite prenove večstanovanjskih stavb z namenom testirati nova finančna instrumenta, ki bosta omogočila večji obseg celovitih prenov večstanovanjskih stavb v Sloveniji.
Pročelje obnovljene hiše
1 / 2

Eko sklad je v sklopu projekta Life IP Care4Climate in v partnerstvu z Institutom »Jožef Stefan« razvil dva finančna instrumenta in zasnoval dva javna razpisa, ki ju je objavil 25. februrja 2022. Po objavi razpisov je glede na povratne informacije potencialnih kandidatov o zasedenosti projektantov za potrebe priprave Eko sklad podaljšal rok za prijavo do 31. oktobra 2022; objava v Uradnem listu Republike Slovenije številka 56/2022 dne 22. aprila 2022.

Na javnem razpisu Krediti v breme rezervnega sklada in nepovratne finančne spodbude za pilotne projekte skupnih naložb celovite prenove starejših večstanovanjskih stavb je etažnim lastnikom starejših večstanovanjskih stavb ponujeno financiranje s kombinacijo kredita v breme rezervnega sklada in nepovratnih sredstev (samo nepovratnih sredstev ne bo mogoče pridobiti).

Na javnem razpisu Nepovratne finančne spodbude za pilotne projekte skupnih naložb celovite prenove starejših večstanovanjskih stavb, sofinanciranih s strani podjetij za energetske storitve je ponujeno financiranje s kombinacijo nepovratnih sredstev in sredstev izvajalca energetskega pogodbeništva (s plačili storitve prenove po računih; etažni lastniki izvajalca oz. podjetje za energetske storitve poiščejo na trgu ponudnikov storitev). 

Pogoj je izvedba celovite prenove stavbe, kar se lahko izvede kot usklajeno izvedbo treh ali več ukrepov energijske prenove stavbe ali kot skoraj ničenergijsko prenovo.

Upravičene so stavbe

  •  z več kot 8 deli in več kot 8 različnimi etažnimi lastniki, pri čemer mora biti 
  •  več kot polovica površine stavbe v stanovanjski rabi in
  •  več kot polovica vseh etažnih lastnikov fizičnih oseb (občanov).

 Obvezna je projektna dokumentacija in pri izvedbi zagotovljen nadzor, kot določa Gradbeni zakon. Stroški izdelave projektne dokumentacije ter stroški nadzora so priznani stroški naložbe.

Če je za celovito prenovo treba pridobiti gradbeno dovoljenje, se mora le-to biti priložiti vlogi na javni razpis. Vlogo na javni razpis lahko odda upravnik ali drugi pooblaščenec upravičenih oseb.

Predvidena višina nepovratne finančne spodbude:

  • do 40 % priznanih stroškov naložbe za celovito prenovo z usklajeno izvedbo treh ali več ukrepov energijske prenove stavbe ali
  • do 50 % priznanih stroškov naložbe za skoraj ničenergijsko prenovo.

Če so v sklopu celovite prenove izvede tudi protipotresna utrditev stavbe, kar je zaželeno in se tudi ustrezno vrednoti, se dodeli dodatna nepovratna finančna spodbuda v višini do 50 % s tem povezanih stroškov, vendar ne več kot 225 evrov na m2 neto ogrevane površine stavbe pred prenovo.

Vloge bodo razvrščene glede na število točk, prejetih skladno z merili javnega razpisa, pri čemer bodo v okviru razpoložljivih sredstev do spodbude upravičene vloge z najvišjim številom točk. Če bodo po dodelitvi spodbude za najbolje ocenjeno vlogo ostala razpoložljiva sredstva, se bo spodbuda v višini preostalih sredstev ponudila upravičenim osebam z naslednjo najbolje ocenjeno vlogo, do porabe sredstev. Višina razpisanih nepovratnih sredstev za posamezni javni razpis sicer znaša 500.000 evrov in 1500.000 evrov za povratna sredstva – kredit v breme rezervnega sklada.

Obstoječi javni pozivi Eko sklada, namenjeni večstanovanjskim stavbam, ostajajo odprti, saj bo na novih javnih razpisih sredstev dovolj le za nekaj pilotnih projektov, bo pa spodbuda zanje precej višja.

 

Eko sklad vse zainteresirane etažne lastnike, upravnike, izvajalce energetskega pogodbeništva in druge deležnike vabi, da za več informacij pokličejo na 01 241 48 25 ali pišejo na ekosklad@ekosklad.si. Priporočljivo je tudi brezplačno energetsko svetovanje za občane v okviru mreže ENSVET.