Skoči do osrednje vsebine

Na prvem srečanju z načelnicami in načelniki upravnih enot v tem mandatu o prihodnjem sodelovanju in ključnih izzivih

Danes je v Ljubljani na povabilo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik potekalo prvo srečanje z načelnicami in načelniki upravnih enot v tem mandatu.
V dvorani s hrbtne strani slikani udeleženci srečanja, vidni so stoli, ljudje obrnjeni stran od kamere, vsi gledajo v ospredje dvorane, kjer stoji miza, za katero sedita predstavnika Ministrstva za javno upravo, v ozadju je vidno platno za projekcijo

Srečanje z načelnicami in načelniki upravnih enot | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Udeležila se ga je velika večina načelnic in načelnikov, srečanje pa je ob nujni zadržanosti ministrice vodil državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Jure Trbič.

Uvodoma je državni sekretar izrazil zadovoljstvo nad dobro udeležbo, ter se vsem načelnicam in načelnikom zahvalil za odlično opravljeno delo, ki ga opravljajo zaposleni v upravnih enotah, predvsem v luči dejstva velikega števila menjave osebnih dokumentov, pripada zadev na področju tujcev in opravil zaradi izvedbe volitev.

Načelnice in načelniki so izpostavili, da je to prva vladna ekipa, ki se je z njimi sestala takoj na začetku mandata, kar so označili za izjemno pozitivno izhodišče za nadaljnje sodelovanje in nadaljevanje konstruktivnega dialoga.

»Pred nami so številni izzivi, za katere smo na srečanju posebej poudarili, da jih bomo naslavljali skupaj in v sodelovanju, vse pa v dobrobit ljudi, strank oziroma uporabnikov, po drugi strani pa tudi zaposlenih,« je dejal Trbič in dodal, da bodo v prihodnje ključni cilji pri delu upravnih enot: enakomerna razporeditev obremenitev, večja usmerjenost k reševanju življenjskih situacij strank in okrepljeno sodelovanje z drugimi organi.

Kot je še dejal, bo ekipa ministrstva takoj in v sodelovanju z upravnimi enotami ter po principu največjega učinka za stranke pristopila k redefiniciji nalog upravnih enot, ki bodo prioritetno usmerjene v digitalno, zeleno in družbeno odgovorno.

V pripravi pa je po besedah Trbiča tudi projekt reorganizacije upravnih enot z vzpostavitvijo 12 upravnih enot in 58 izpostav. Temeljni cilj tovrstne reorganizacije je boljša oz. večja fleksibilnost in učinkovitost upravnih enot ter optimizacija podpornih nalog, vse z namenom narediti storitve bolj dostopne za državljanke in državljane.

Gre za projekt, ki bo potekal v tesnem sodelovanju in ob stalni komunikaciji strokovne ekipe Ministrstva za javno upravo in po potrebi tudi drugih ministrstev, na drugi strani pa ekipe dvanajstih načelnic in načelnikov, ki bodo organizirani v t.i. Koordinacijsko skupino načelnikov za upravno poslovanje in reorganizacijo upravnih enot. Članice in člane koordinacijske skupine bodo načelnice in načelniki izbrali sami po območjih glede na statistične regije, je še pojasnil Trbič.

»Ker so za nas izjemno pomembni tako državljanke in državljani kot stranke, prav tako pa tudi zaposleni, bomo koncept učinkovite in prijazne javne uprave uvajali tudi s sistematičnim usposabljanjem zaposlenih v upravnih enotah, s čimer želimo doseči, da stranka dobi kakovostno storitev ne glede na to, kje storitev opravlja,« je še povedal Trbič in dodal, da je danes na srečanju beseda tekla tudi nekaterih aktualnih izzivih, kot denimo o kadrih, starostni strukturi zaposlenih v upravnih enotah, financah in informacijski podpori.