Skoči do osrednje vsebine

Slovenija začrtala sodelovanje z Organizacijo združenih narodov za industrijski razvoj

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je v imenu Vlade Republike Slovenije podpisal Načrt sodelovanja med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo Združenih narodov za industrijski razvoj.
predaja podpisnih map med dr. Muellerjem in ministrom Hanom

Predaja podpisanega načrta o medsebojnem sodelovanju | Avtor: United Nations Industrial Development Organization

1 / 3

V tem mesecu, natančno 11. junija 2022, mineva 30 let medsebojnega sodelovanja z Organizacijo združenih narodov za industrijski razvoj (angleško United Nations Industrial Development Organization – UNIDO), zato minister Han podpis tega strateškega dokumenta vidi kot priznanje Sloveniji za odlično delo in pomembno nadgradnjo dosedanjega partnerstva.

»Slovenija je bila takrat kot mlada neodvisna država sprejeta v največjo mednarodno organizacijo na področju industrijskega razvoja in mednarodnega razvojnega sodelovanja UNIDO. Danes nas vidijo, kot aktivno članico, ki sodeluje tako s finančnimi vložki kot s svojim neprecenljivim znanjem,« izpostavlja minister Han. Slovenija je sprva v UNIDO sodelovala zgolj kot članica na generalnih konferencah in mednarodnih dogodkih, ki jih je organiziral UNIDO. Po podpisu mednarodnega sporazuma o sodelovanju z UNIDO, ki je vseboval tudi načrte za finančno pomoč manj razvitim državam, pa je sodelovala tudi finančno. Med leti 2005 in 2011 je namreč naša država prispevala skoraj 3,6 milijona evrov v obliki prostovoljnih prispevkov UNIDO.

Po letu 2011 je Slovenija začela vzpostavljati poseben model, po katerem v projekte vključuje tudi slovenska podjetja, torej slovensko znanje. Sredstva, ki smo jih od takrat prispevali, to je 3,2 milijona evrov, tako vlagamo v mednarodne razvojne projekte, v katerih tudi sami sodelujemo. V tem času je bilo izvedenih več kot 20 projektov na področju trajnosti, vzdržnega gospodarskega razvoja, inovacijskih tehnologij, okoljevarstva, turizma, bio-farmacije in drugih naprednih industrij.

Med pomembna in zanimiva projekta, ki jih je Slovenija financirala, in v katerih so s svojim znanjem, tehnologijami in storitvami sodelovala slovenska podjetja med drugim štejemo predstavitev in prenos okolju prijazne tehnologije za zagotavljanje čiste vode v Keniji ter ekološko čiščenje mulja iz čistilne naprave v porečju Tare v Črni Gori in njegovo ponovno uporabo. »Z znanjem, ki ga premore naša država oziroma slovenska podjetja, pomagamo manj razvitim državam do boljšega življenja ljudi. Pomena čiste, pitne vode se v Sloveniji seveda ne zavedamo, ker nam je pogosto samoumevna. V Afriki je drugače,« pravi minister Han.

Okrepljeno sodelovanje Slovenije z UNIDO prispeva k povečanju deleža izvoza in spodbuja internacionalizacijo malih in srednjih podjetij. Obenem krepi vključenost slovenskih visoko tehnoloških podjetij in raziskovalnih inštitutov v razvojnem sodelovanju tudi z državami izven EU. Ravno visoko tehnološka podjetja so primorana globalizirati rast – ne samo s poslovanjem, temveč tudi preko skupnega razvojnega sodelovanja. V projekte UNIDO se vključuje tudi Slovenski podjetniški sklad, zato ministra na Dunaju spremlja direktorica sklada mag. Maja Tomanič-Vidovič, ki ob tem pritrjuje, da »s sodelovanjem v projektih mednarodnega razvojnega sodelovanja visokotehnološka podjetja krepijo svojo prisotnost na globalnih trgih in pridejo v stik s pomembnimi mednarodnimi razvojnimi partnerji.«

Generalni direktor UNIDO dr. Gerd Müller pa je ob podpisu načrta sodelovanja povedal, da je Slovenija zgodba o uspehu industrijskega razvoja ter poudaril, da je zgled uspešne ekonomske transformacije in pomemben partner UNIDO z izjemnim potencialom za razvoj na številnih področjih. Naša država, predvsem pa sodelujoče inštitucije in podjetja, so partnerje v UNIDO navdušili s svojo vlogo v razvojnih projektih v regijah Zahodnega Balkana, Evropskega sosedstva in podsaharske Afrike. »Pri tem projektih prenašamo v svet poslanstvo, ki ga živimo tudi doma. Slovenija je namreč zelena, ustvarjalna in pametna,« logiko slovenskega vloge povzema minister Han.

Čestitka UNIDO Sloveniji ob 30-letnici sodelovanja