Skoči do osrednje vsebine

Obisk Čebelarske zveze Slovenije

Ministrica Irena Šinko je danes na povabilo predsednika Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjana Noča obiskala sedež te organizacije. Seznanila se je z njenim delovanjem ter Javno svetovalno službo v čebelarstvu. Ob tej priložnosti je simbolično prejela tudi prvi med iz čebelnjaka Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).
Ministrica Irena Šinko in predsednik ČZS Boštjan Noč pri maketi kranjske sivke

Ministrica Irena Šinko in predsednik ČZS Boštjan Noč pri maketi kranjske sivke | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Predsednik Boštjan Noč je ministrici Ireni Šinko uvodoma predstavil sodelavce in delovanje ČZS, ki je društvena, neprofitna strokovna organizacija. Ministrica Šinko je ob obisku dejala, da je namen njenega prvega obiska na ČZS seznanitev z delom zveze in stanjem v sektorju čebelarstva, ki je ključno tako z vidika opraševalske funkcije kakor tudi kot samostojna kmetijska panoga. »Če je od čebelarstva odvisna vsaka tretja žlica hrane, potem je jasno, kako pomembno vlogo pri tem imajo institucije, kakršna je ČZS. Čebelarstvo je vitalen člen v prehranski verigi, kajti brez čebel in ostalih opraševalcev ni kmetijstva, brez kmetijstva pa ni hrane. Na to smo, ali pa bi morali biti, v aktualnih zaostrenih geopolitičnih razmerah in ob naraščajoči prehranski draginji še posebej občutljivi«.

V Čebelarsko zvezo je vključenih preko 200 čebelarskih društev in okoli 16 regijskih čebelarskih zvez in združuje več kot 7.800 čebelarjev iz vse Slovenije. ČZS izvaja tudi javno svetovalno službo v čebelarstvu (JSSČ). Svetovalna služba sistematično obvešča ter ozavešča splošno javnost in porabnike o pomenu in vlogi čebelarstva kot interdisciplinarne panoge, o vlogi čebel pri opraševanju rastlin ter o pomenu zdravega in neoporečnega medu kot enega izmed redkih naravnih, zdravih živil. Posebno pozornost namenja tudi izboljševanju strukture čebelarstva v RS, usposobljenosti čebelarjev za čim boljše vodenje njihovih čebelarstev ter za pridelavo neoporečnih in za prehrano ljudi zdravih pridelkov.

Predsednik ČZS je ministrici ob tej priložnosti izročil tudi prvi med iz čebelnjaka MKGP, za katerega skrbi na lokaciji ČZS dr. Peter Kozmus. Ob koncu so se dogovorili tudi za nadaljnje delo na operativni ravni.