Skoči do osrednje vsebine

Javna razprava o zbiranju informacij o propikonazolu v sredstvih za zaščito lesa (rok: 15. 8. 2022)

Evropska kemijska agencija (angleško European Chemicals Agency – ECHA) organizira javno razpravo z namenom zbiranja informacij vseh relevantnih deležnikov o tem, če so izpolnjeni pogoji za odstopanje od člena 5 (2) Uredbe (EU) 528/2012 o dostopnosti na trgu in uporabi biocidnih proizvodih (BPR) za aktivno snov propikonazol, ki bo pomagala pri odločitvi, če se ponovno odobri v biocidnih proizvodih za zaščito lesa.

Propikonazol je snov z nevarnimi lastnostmi, ki izpolnjuje merila za izključitev po BPR. Aktivne snovi s takimi lastnostmi običajno ne bi smele biti odobrene, razen, če se dokaže, da je izpolnjen vsaj eden od naslednjih pogojev iz člena 5 (2) BPR:

  • v realno najslabših možnih pogojih uporabe je tveganje za ljudi, živali ali okolje zaradi izpostavljenosti aktivni snovi v biocidnem proizvodu zanemarljivo, zlasti če se proizvod uporablja v zaprtih sistemih ali pod drugimi pogoji, kjer se prizadeva za preprečevanje stika z ljudmi in sproščanja v okolje;
  • dokazano je, da je aktivna snov nujna za preprečevanje ali obvladovanje resne nevarnosti za zdravje človeka, zdravje živali ali okolje, ali
  • neodobritev aktivne snovi bi imela v primerjavi s tveganjem za zdravje človeka, zdravje živali ali okolje, ki izhaja iz uporabe snovi, nesorazmeren negativni učinek za družbo.

V tem primeru se lahko odobritev aktivne snovi podaljša za največ pet let in za omejene uporabe. Poleg tega lahko država članica EU odobri biocidne proizvode s tako aktivno snovjo le, če meni, da so na njenem ozemlju izpolnjeni omenjeni pogoji.

Vse sodelujoče zaprošamo, da zagotovijo informacije z utemeljitvami in ne zgolj izjav, da je propikonazol potreben. Pomembne so informacije zlasti o obstoju ali odsotnosti ustreznih alternativ in navedba, da je izpolnjen eden ali več pogojev iz člena 5 (2) BPR.

Evropska komisija bo skupaj z državami članicami upoštevala zbrane informacije pri odločanju, ali bo aktivno snov propikonazol odobrila ali ne.

Informacije, ki bodo zbrane v javni razpravi, bodo javno dostopne.

Na strani Evropske kemijske agencije najdete vabilo  k javni razpravi (v angleščini) 

Za morebitne dodatne informacije glede postopka in načina komentiranja smo vam na voljo na telefonski številki 01 400 6051.