Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša v Kanadi in ZDA se je zaključil

Obisk je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš 29. junija, zaključil v Pentagonu, kjer se je srečal z načelnikom združenega štaba oboroženih sil ZDA generalom Markom A. Milleyjem. V okviru osrednjih tem, ki se nanašajo na okrepljeno prisotnost zavezništva na Natovem vzhodnem krilu, varnostne razmere na Zahodnem Balkanu ter krepitev dvostranskih odnosov, so govorili o ruski agresiji na Ukrajino in njenem vplivu na varnost v Evropi, odvračalni in obrambni drži Nata glede na spremenjene okoliščine in vlogi Slovenske vojske pri stabilnosti Zahodnega Balkana.

V ponedeljek, 27. junija 2022, se je generalmajor Glavaš srečal z načelnikom obrambnega štaba oboroženih sil Kanade generalom Waynom Eyrom, s katerim sta tudi obravnavala okrepljeno prisotnost zavezništva na Natovem vzhodnem krilu in s tem povezano dvostransko sodelovanje med obema državama.

V okviru manj formalnega dela tega prvega samostojnega obiska načelnika Generalštaba Slovenske vojske v obeh državah je načelnik generalu Marku A. Milleyju kot osebno darilo podaril dres slovenske hokejske reprezentance, saj je Američan  velik ljubitelj hokeja.

 .

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA general Mark A. Milleyj

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA general Mark A. Milleyj | Avtor: Slovenska vojska

1 / 2