Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Felda na mednarodni konferenci UNESCO o preobrazbi izobraževanja

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Na sedežu UNESCO v Parizu poteka srečanje visokih predstavnikov držav in mednarodnih organizacij s področja izobraževanja kot priprava na jesensko zasedanje voditeljev držav in vlad na temo preobrazbe izobraževanja.

Slovensko delegacijo vodi državni sekretar dr. Darjo Felda. Skupno je na dogodku 145 ministrov in državnih delegacij. Namen tega globalnega sodelovanja držav je izobraževanje umestiti v sam vrh globalne politične agende. Razlog je več sto milijonov otrok, ki nimajo dostopa do izobraževanja in velika območja, kjer učitelji za svoje delo niso plačani.

Zato je v pripravi načrt za določitev nove poti za izobraževanje, tečejo prizadevanja za mobilizacijo mogočih rešitev in dviga solidarnosti. Vse to z namenom vzpostaviti globalno gibanje za preobrazbo izobraževanja. Pandemija covid-19 je v številnih izobraževalnih sistemih povzročila nazadovanje, zato je ključen izziv, kako obrniti trende tako, da bo mogoče uresničiti cilje Strategije trajnostnega razvoja 2030.

Slovenija procese spremlja, aktivno vlogo pa ima kot članica visokega odbora za usmerjanje poteka procesa preobrazbe. Na današnjem delovnem zajtrku so člani odbora podprli skupno izjavo in jo naslovili kot urgentno. V dopoldanskem otvoritvenem delu je udeležence pozdravil generalni sekretar Organizacije združenih narodov Antonio Guterres in izpostavil velika pričakovanja tega novega globalnega usklajevanja, tako na regionalnih kot nacionalnih ravneh.

Slovenija še ni izvedla nacionalnega posveta o preobrazbi izobraževanja, ta izziv jo še čaka, je pa pred dnevi aktivno sodelovala na regionalnem posvetu, ki sta ga organizirala Svet Evrope in Evropska komisija v sodelovanju z Unescom. Ta posvet je bil zanimiv prikaz enotnosti in skupinskega pristopa držav članic EU in se nadaljuje, saj je ob robu glavnega posveta globalne skupnosti v Parizu, sklican tudi delovni posvet držav članic EU, ki se ga bo udeležil državni sekretar dr. Felda.

Med obiskom v Parizu se je državni sekretar dr. Felda sestal z namestnico generalne direktorice UNESCO za družboslovje, Gabrielo Ramos. Izpostavila sta odlično sodelovanje Slovenije s sekretariatom UNESCO v okviru UNESCO Priporočil o etiki umetne inteligence. Dogovorila sta se za se tesnejše sodelovanje in vključitev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO, s sedežem v Ljubljani.