Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Igorja Papiča z veleposlanikom Zvezne republike Nemčije v Sloveniji

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister dr. Igor Papič je skupaj z državnim sekretarjem dr. Matjažem Krajncem na spoznavnem srečanju sprejel veleposlanika Zvezne republike Nemčije v Republiki Sloveniji nj. eksc. Adriana Pollmana.
Nemški veleposlanik in minister dr. Papič.
1 / 3

Slovenijo in Nemčijo vežejo tesni in prijateljski odnosi. Državi dobro sodelujeta na vseh področjih iz pristojnosti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Na področju izobraževanja dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture poteka Nemčiji že skoraj štiri desetletja, aktivnosti potekajo tudi na področju pouka nemščine v Sloveniji. Na nemških univerzah delujejo štirje lektorati slovenskega jezika. Od leta 2015 z Nemško agencijo za akademske izmenjave (DAAD) vsako leto potekajo razpisi, namenjeni znanstveni mobilnosti, odprte pa so tudi možnosti priprave skupnih raziskovalnih projektov med raziskovalci obeh držav preko sheme multilateralne vodilne agencije (WEAVE), ki sta ji pristopili nacionalni agenciji obeh držav.

Državi sta, skupaj s Portugalsko, tvorno sodelovali v okviru trojke predsedstev Svetu EU, ki se je zaključilo s predsedovanjem Slovenije v drugi polovici 2021. Minister dr. Papič se je ob tej priložnosti zahvalil Nemčiji za podporo pri slovenskem predsedovanju.

Sogovornika sta izmenjala poglede o aktualnih temah, poudarila skupno usmeritev obeh držav v zeleni prehod in izrazila zavezo k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju na področjih delokroga Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.