Skoči do osrednje vsebine

Prvi uradni obisk ministra Mateja Arčona pri Slovencih na Hrvaškem

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil na prvem uradnem obisku pri Slovencih na Hrvaškem. Ministra Arčona sta na srečanju, ki je potekalo na sedežu Slovenskega društva Bazovica na Reki, spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in veleposlanik Republike Slovenije na Hrvaškem Gašper Dovžan.
Minister s predstavniki Slovencev na Hrvaškem. Stojijo

Minister s predstavniki Slovencev na Hrvaškem. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Arčon je v izjavi za medije po uradnem delu srečanja izrazil veselje ob današnjem spoznavnem srečanju in izpostavil poudarke vsebinsko bogatega pogovora. Zahvalil se je prisotnim za pobude in mnenja, ter izpostavil namero, da je delo v prihodnje zelo konkretno in ciljno naravnano z željo, da se na pobudo in skladno s potrebami tamkajšnje slovenske skupnosti natančno opredelijo načrti in koraki za njihovo uresničitev. Pri tem je izrednega pomena prav tvorno in aktivno sodelovanje tamkajšnjih slovenskih struktur, je prepričan minister, ki je današnjo priložnost izkoristil tudi za povabilo k sodelovanju in predstavitvi v okviru projekta Evropska prestolnica kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici.

Minister Arčon je še poudaril, da se bo še naprej zavzemal, da Urad zastopa interese Slovenk in Slovencev na ravni vlade, prenese njihove pobude in jih pomaga uresničevati. Eden od pomembnih ciljev, ki jih je danes minister izpostavil je, da na prihodnjih lokalnih volitvah, ki bodo naslednje leto, “bistveno povečamo število svetov slovenske manjšine v mestih in občinah - da torej vsi skupaj pritegnemo Slovenke in Slovence, da postanejo še bolj aktivni v okolju v katerem živijo.”

V pogovoru so predstavniki Slovencev na Hrvaškem izpostavili zadrege pri izvedbi pouka slovenskega jezika, težave pri vključevanju mladih v dejavnosti društev, željo po večji politični zastopanosti Slovencev v Svetih za slovensko narodno manjšino in tudi v parlamentu ter po bolj usklajenem delu znotraj skupnosti. Ministra so seznanili še s problemom demografskega padca števila članov skupnosti, kar bo v celoti mogoče oceniti, ko bodo znani izsledki popisa prebivalstva na Hrvaškem, ki so ga izvedli v preteklem letu.

Predstavniki krovnih organizacij so pozdravili današnji obisk ministra in izrazili zadovoljstvo ob začrtanem operativnem delu v korist Slovencev na Hrvaškem. Izrazili so zadovoljstvo, da je minister Arčon, že tako kmalu po nastopu svoje funkcije, z obiski izkazal posebno pozornost prav Slovencem v sosednjih državah. Na pogovorih so bili prisotni predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem dr. Barbara Riman, poslanka hrvaškega sabora Barbara Antolič Vupora, predstavniki slovenskih društev iz celotne Hrvaške, predstavniki slovenske manjšine na ravni mest, županij in občin ter drugi vidnejši člani slovenske skupnosti na Hrvaškem.

Uradnemu delu je sledilo prijetno neformalno družabno srečanje v prostorih Slovenskega doma Kulturnega prosvetnega društva Bazovica na Reki.