Skoči do osrednje vsebine

Ministrica ob dnevu policije: Politika ne sme nikoli več nadvladati policije

Letošnji dan policije, 27. junij, je zaznamoval slavnostni koncert Policijskega orkestra na Kongresnem trgu v Ljubljani. Kot slavnostna govorca sta občinstvo nagovorila ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav.

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je v nagovoru spomnila, da je dan policije spomin na prepričljivo odločnost slovenske milice zavarovati slovensko državo in njen narod, na složnost in medsebojno zaupanje, ki je vladalo med slovenskim narodom in njegovo milico oziroma policijo. Vendar pa sta v zadnjem obdobju ministrstvo in policija žal izgubila precejšen del zaupanja javnosti, prebivalcev Slovenije: »Politika je prevečkrat in načrtno teptala stroko, profesionalnost in policijsko znanje. To se ne sme več zgoditi, politika ne sme nikoli več nadvladati policije ali je zlorabiti kot orodje za dosego svojih ozkoglednih ciljev. Zaupanje javnosti bomo gradili postopoma, dan za dnem: z zakonitostjo, strokovnostjo, načelnostjo, humanostjo in solidarnostjo. Vedno pa iskreno do ljudi

Poudarila je, da se naša vloga spreminja iz aktivnosti za politiko v aktivnost za skupnost. »Naše sporočilo državljanom je, da je slovenska policija tu zanje in zaradi njih – policijo vračamo ljudem. Le in samo tu je njeno pravo mesto in nikjer drugje. Danes ob dnevu policije je zato prav, da vsem prebivalkam in prebivalcem naše države izrečem svoje iskreno opravičilo za nekatera nedopustna dejanja: uporaba solzivca v vodnem topu in odmetavanje plinskih sredstev brez zakonskih pogojev ni in ne more biti sorazmerna uporaba sile. Tako pritlehno in strahopetno dejanje uperjeno proti ljudem, lastnemu narodu je imelo en in edini namen - ustrahovanje in discipliniranje. To se ne bo več zgodilo – to je moja javna zaveza. Policijsko delo v družbi je najbolj uspešno opravljeno takrat, ko ga odobrava prebivalstvo.«

Na čelu ministrstva želi delovati povezovalno in vključujoče – enako pričakuje tudi od policije. »Poslušali in slišali bomo civilno družbo, akademsko stroko, nevladne organizacije, lokalne skupnosti … Iskali bomo stične točke, jih obravnavali kot partnerje, jim dali veljavo in jih na ta način ponovno vrnili v sfero države. Prav tako bomo spoštovali odločitve, priporočila in mnenja nadzornih inštitucij – kot so, denimo, Varuh človekovih pravic, Komisija za preprečevanje korupcije, Zagovornik načela enakosti. Njihova naloga je, da pozorno spremljajo naše delo, ga verodostojno in strokovno ocenijo, v ministrstvu in policiji pa smo potem dolžni narediti vse, da morebitna neskladja, pomanjkljivosti ali nejasnosti v spoštljivem dialogu čimprej popravimo in razrešimo. To je edina prava in najboljša možna pot,« je povedala ministrica.

Dan policije je priložnost, da kritično ovrednotimo delo v preteklih dveh letih in iskreno priznamo, da ni bilo vse tako, kot bi moralo biti, je v svojem nagovoru povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav. »Dela policije nikoli več ne sme usmerjati interes posameznika ali skupine. Biti mora nepristransko, zakonito, slediti mora strokovnim standardom in etičnim načelom. Samo tako bomo lahko zagotovili enakost pred zakonom za vse. Kljub različnim stališčem in prepričanjem o aktualnih družbenih vprašanjih, smo policisti še vedno povezani in enotni, ko gre za naše poslanstvo – skrb za varnost ljudi. Ko poskušamo pomagati ljudem, preprečiti nesreče in rešiti življenja, takrat v ospredje pridejo tiste vrednote, ki naš poklic delajo časten – to so pogum, solidarnost, požrtvovalnost. Te vrednote dajejo smisel našemu delu celo takrat, ko tvegamo lastna življenja,« je dejal Lindav.

Koncert Policijskega orkestra je bil brezplačen in odprt za vse ljubitelje glasbe, ki so jih privabile domače in tuje filmske glasbene uspešnice ter solista Maja Keuc in Tilen Lotrič.

Poklon padlim policistom v Tacnu in na Novih Žalah

V okviru današnjega dneva policije so se ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav, direktor Uprave kriminalistične policije David Antolovič, namestnik direktorja Uprave uniformirane policije Božidar Štemberger in predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas v Parku spomina v Tacnu poklonili policistom, ki so izgubili življenje v vojni za Slovenijo 1991 in policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991.

Delegacija se je s položitvijo venca poklonila tudi pri pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani.