Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. junija 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.49 je na poti na Sleme, občina Kranjska Gora, pohodnico obšla slabost. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so obolelo pohodnico oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE), ki jo je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 16.29 se je pri sestopu čez Komarčo, občina Bohinj, poškodoval pohodnik. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so pohodnika na kraju oskrbeli. S helikopterjem LPE je bil prepeljan v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.50 si je med plezanjem v Gradiški turi, občina Vipava, pri padcu nemška državljanka poškodovala roko in hrbtenico. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin-skupina Ajdovščina, GRS Ljubljana in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem LPE. Helikopter jo je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 20.46 se je na poti od Kanina proti Rombonu pod Vrhom Ribežnov v občini Bovec izgubil planinec. Po navodilih gorskih reševalcev GRS Bovec se je nepoškodovani planinec vrnil nazaj na pot, do bližnje kaverne, kjer naj bi bivakiral in se tekom jutrišnjega dne po znani poti vrnil na začetno lokacijo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.59 so v naselju Mala gora, občina Kočevje, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje in Stara Cerkev prenesli osebo s poškodovanim gležnjem iz gozda do glavne ceste, kjer so jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kočevje v nadaljnjo oskrbo.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 21.22 je pri naselju Gabrče, občina Divača, na polju traktor povozil voznika traktorja. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so pred prihodom reševalcev NMP Sežana nudili prvo pomoč poškodovani osebi, razsvetljevali kraj dogodka ter pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanca v reševalno vozilo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 19.38 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljal obolelo osebo iz SB Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.33 je v vasi Vnajnarje, občina Ljubljana, žuželka pičila osebo, zaradi česar se je oseba onesvestila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Prežganje so ji skupaj z reševalci NMP nudili prvo pomoč in jo prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 10.00 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor na Pohorje, od koder je v UKC Maribor prepeljal poškodovanega kolesarja.

Ob 12.59 so v naselju Kostanjevec v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Zgornja Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri oživljanju obolele osebe. Kljub hitremu posredovanju gasilcev in reševalcev je oseba umrla.

Izpostava Postojna

Ob 9.55 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP poletel v Ilirsko Bistrico, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 22.01 je v naselju Bele vode, občina Šoštanj, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Velenje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine ter reševalcem nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenega motorista. Reševalci NMP Velenje so ga prepeljali v celjsko bolnišnico.

Ob 22.41 sta v Ljubnici, občina Vitanje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in sanirali razlite motorne tekočine. Na kraju dogodka so bili tudi reševalci NMP Slovenske Konjice, a so udeleženci odklonili zdravniško pomoč.

Izpostava Kranj

Ob 1.51 je na cesti iz Šenčurja proti Voklem, občina Šenčur, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, osvetljevali kraj dogodka, s pomočjo vitle vozilo postavili nazaj na cestišče, sanirali po vozišču razlite motorne tekočine in do prihoda reševalcev NMP Kranj nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi.

Ob 9.22 se je na cesti Tupaliče–Možjanca, občina Preddvor, pri padcu poškodoval kolesar. Poškodovanega so na kraju oskrbeli reševalci NMP Kranj. S helikopterjem LPE v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Ob 14.42 sta na regionalni cesti Gobovce–Črnivec, občina Radovljica, trčila osebno vozilo in motor. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Radovljica in Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.02 sta v Maistrovi ulici v Kamniku, pri glavni avtobusni postaji trčila osebno vozilo in motorno kolo. Motorist je padel in se poškodoval. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, motoristu oskrbeli površinske rane, z vpojnim sredstvom posuli iztekajoče motorne tekočine, usmerjali promet, nudili asistenco pri nalaganju poškodovanega motorja in počistili cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.55 se je na cesti Črni vrh–Ajdovščina, občina Idrija, osebno vozilo prevrnilo na bok. V nesreči sta se dve osebi poškodovali. Posredovali so gasilci PGD Idrija, Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, NMP Ajdovščina in Idrija.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.55 je na cesti Črmošnjice–Črnomelj pri naselju Ručetna vas, občina Črnomelj, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste ter se večkrat prevrnil. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj so dve poškodovani oskrbeli na kraju ter jih odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 11.58 sta med Tubljami in Materijo, občina Hrpelje - Kozina, v naletu trčili osebno in kombinirano vozilo s prikolico. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Sežana, odklopili akumulatorja in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Sežana so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju. Cesta Hrpelje–Starod je bila zaradi dogodka zaprta.

Ob 13.11 sta pri naselju Mereče, občina Ilirska Bistrica, v naletu trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica, policiji in dežurni cestni službi. Poškodovana oseba je bila prepeljana v ZD Ilirska Bistrica. Cesta je bila zaradi dogodka zaprta.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ptuj

Ob 11.22 je na železniških progi Ptuj–Moškanjci, občina Ptuj, potniški vlak povozil osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla. Gasilci PGD Ptuj in Podvinci so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 22.57 je na Liminjanski cesti v Luciji, občina Piran, zagorelo stanovanje v večstanovanjski stavbi. Požar, ki je stanovanje uničil, so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, PGD Sečovlje in Piran.

Izpostava Kranj

Ob 4.48 je v naselju Lipce, občina Jesenice, gorel lesen objekt v velikosti 6 x 7 metrov. Požar, ki je objekt uničil v celoti, so pogasili gasilci GARS Jesenice.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 23.44 je v Podrožniku, občina Mozirje, zagorel osebni avtomobil. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali kraj in dokončno pogasili vozilo, katerega je že pred njihovim prihodom gasil občan. Na vozilu so odklopili akumulator ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 21.11 so med Dragonjo in Sv. Petrom, občina Piran, neprijavljeno kontrolirano kurili. Kurišče so pogasili gasilci PGD Nova Vas in JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 17.36 je pred naseljem Naklo, občina Naklo, na travniku gorelo pogorišče. Gasilci PGD Naklo so pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.36 sta v naselju Rova v občini Domžale kolesarja naletela na prižgan ogenj ob drevesu v gozdu in ga pogasila. Gasilci PGD Rova in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so dokončno pogasili požarišče in pregledali okolico.

Izpostava Postojna

Ob 9.08 je v naselju Trnje, občina Pivka, gorela stara trava na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Pivka so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 19.48 so pod zadnjim jezom na gladini reke Kokre v Kranju opazili peno. Gasilci GARS Kranj so ugotovili, da gre najverjetneje za fekalije, ki zastajajo zaradi nizkega vodostaja. Reko Kokro so pregledali in ugotovili, da se pene začnejo pojavljati od mosta med Globusom in Hujami. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.45 je občan v bližini naselja Kamno v občini Tolmin ob reki Soči našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovsko granato, avstrijske izdelave, kalibra 150 mm, teže 31,7 kg, iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 6.00 so v ulici Na jami v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do onemogle osebe.

Ob 22.28 so na Šišenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 5.04 so na Partizanski cesti v Mariboru gasilci GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in tako omogočili vstop do onemogle osebe reševalcem NMP Maribor, ki so nato osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.35 so v Spodnji Idriji, občina Idrija, gasilci PGD Spodnja Idrija nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 18.37 je v naselju Veliki Otok, občina Postojna, zaradi počene vodovodne cevi voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Postojna so zaprli glavni vodovodni ventil in izčrpali vodo iz kleti.

Izpostava Ptuj

Ob 1.41 se je v naselju Hrastovec, občina Zavrč, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Zavrč.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo danes in v naslednjih dneh predvsem po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

 

Z dne 22. 6. 2022 je na območju občine Ajdovščina razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.