Skoči do osrednje vsebine

Gasilska organizacija razbija stereotipe sodobnega sveta, naklonjenega individualizaciji

Marjan Šarec, minister za obrambo, se je danes, na dan državnosti, udeležil obeležitve delovanja dveh prostovoljnih gasilskih društev v Pomurju – 150-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer in 100-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Slaptinci.

Ob častitljivi obletnici Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer je v svojem nagovoru spomnil na izzive sodobne družbe. »Soočamo se z izzivi modernega sveta, ki ni naklonjen društvenemu življenju in delu za sočloveka, temveč je naklonjen individualizaciji. Zato je veliko poslanstvo gasilske organizacije, da te stereotipe sodobnosti razbija. In to zelo uspešno.« Prepričan je, da bo gasilska organizacija tudi v prihodnje uživala največjo podporo zaupanja pri ljudeh – tako kot jo uživa danes.  

Spomnil je tudi na rojstni dan naše domovine in veliko vlogo gasilske organizacije v času, ko smo se borili za samostojno Slovenijo. »Zato praznujmo ponosno, odločno in se veselimo največjega praznika naše države. Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ljutomer pa želim pogumno in smelo v nadaljnjih 150 let.«

Še pred tem je minister za obrambo nagovoril zbrane gasilke in gasilce na slovesnosti ob 100-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Slaptinci. Naj članicam in članom ne zmanjka poguma in zanosa, je bilo glavno sporočilo ministra. »Zlasti v vaših krajih, ki so precej oddaljeni od centra Slovenije in zato se včasih počutite še toliko bolj zapostavljene. Ampak verjemite, da ni tako. Na Ministrstvu za obrambo in Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje gledamo na vsak kotiček Slovenije. Kajti brez slehernega, pa še tako malega društva, slika ni popolna.

Ob robu

Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer sodi v najožji vrh slovenskih gasilskih društev z najdaljšo tradicijo. Gasilsko društvo v Ljutomeru velja za najstarejše društvo v Pomurju in za eno izmed najstarejših gasilskih društev pri nas. Ustanovljeno je bilo leta 1871, dve leti po ustanovitvi prvega gasilskega društva v Metliki in tri leta po tem, ko je v Ljutomeru 9. avgusta 1868 potekal I. slovenski tabor, na katerem je zaživela ideja o Zedinjeni Sloveniji. Kot poudarjajo v društvu, veliko truda in dela vlagajo v povečanje števila najmlajših članov, med drugim so v ljutomerskem vrtcu ustanovili gasilski krožek.

Prostovoljno gasilsko društvo Slaptinci je bilo ustanovljeno leta 1922. Tako kot celotno Pomurje tudi vas Slaptinci, ki obstaja že več kot 350 let, živi za gasilstvo, prav vse vaščanke in vaščani pa so člani ali podporniki društva. Po besedah predsednika so usmerjeni v izobraževanje in opremljenost.