Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra dr. Papiča in državnega sekretarja dr. Felde

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Danes je zadnji dan pouka v šolskem letu 2021/2022. Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič in državni sekretar dr. Darjo Felda sta ob tem vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, otrokom, mladim in njihovim staršem namenila poslanico.

Spoštovani zaposlene in zaposleni v vzgoji in izobraževanju, dragi otroci, učenke in učenci, dijakinje in dijaki, spoštovani starši!

Izteka se še eno ne povsem običajno šolsko leto. Šolsko leto, ki ga je še vedno zaznamovala epidemija covid-19. Ta je delno narekovala posebne okoliščine, v katerih je potekal pouk. Šele maja se je prenehal izvajati pouk po modelu »B-OŠ«. Uspešno ste ga tudi tokrat pripeljali do konca. Iskrena hvala ravnateljicam in ravnateljem, ki ste znali krmariti med različnimi interesi in ki ste se hitro odzivali na navodila, ki vam jih je narekovala politika.

V pomladnih mesecih ste se ponekod srečali z vključevanjem učenk in učencev ter dijakinj in dijakov z začasno zaščito iz Ukrajine v naš šolski sistem. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju ste ponovno pokazali veliko znanja, organizacijskih sposobnosti in empatije, da so se ti mladi počutili sprejete in vključene. S svojim delovanjem ste svetal zgled mladim. Iskrena hvala vsakemu od vas za vse opravljeno delo, ki ga pogosto ni mogoče povsem finančno ovrednotiti, vidno pa je v številnih uspehih slovenske mladeži.

Kot ste najverjetneje seznanjeni, se je 15. Vlada Republike Slovenije v koalicijski pogodbi zavezala, da bomo posodobili sistem vzgoje in izobraževanja in pripravili strateški dokument, ki bo vseboval temeljito analizo trenutnega stanja, ter določili smernice razvoja vzgojno-izobraževalnega sistema v naslednjem desetletju. Naše glavno vodilo bo, da strateški dokument pripravijo strokovnjaki in strokovnjakinje s področja vzgoje in izobraževanja – naslovile naj bi se sistematične in celostne strokovne rešitve za vsako od ravni vzgoje in izobraževanja. Pri tem, spoštovani in spoštovane, bomo želeli slišati tudi vas, praktike.

Temelj prenove področja vzgoje in izobraževanja bo sodelovanje, povezovanje stroke in politike v korist uporabnikov, s ciljem zagotoviti kakovosten razvoj vzgoje in izobraževanja. Izzivov je veliko, z iskrenim in odprtim dialogom si bomo premišljeno zanj tudi prizadevali.

Spoštovani vsi,

želiva vam lepe počitniške dni. Jeseni pa bomo skupaj pričeli zarisovati osvežene smernice vzgoje in izobraževanja za prihodnje obdobje - v dobrobit mladih in razvoja slovenske družbe.

Dovolite nama, da vam čestitava tudi za praznik, dan državnosti, ki ga praznujemo 25. junija.

dr. Darjo Felda                                                                   dr. Igor Papič

državni sekretar                                                                     minister