Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Tadej Ostrc nagovoril udeležence javne tribune v zobozdravstvu

Včeraj je v organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije potekala javna tribuna v zobozdravstvu, ki je obravnavala delovne pogoje, ureditev transparentnega zaposlovanja in plačnega sistema v zobozdravstvu. Cilj javne tribune je bil predstavitev dejstev in soočenje stališč po anketi, ki je bila izvedena v preteklih mesecih za namen tribune. V nadaljevanju se je razvila razprava, v kateri so iskali odgovore, kako sistem izboljšati za vse deležnike.
Državni sekretar Tadej Ostrc za govorniškim pultom in udeleženci tribune

Državni sekretar Tadej Ostrc med nagovorom udeležencem

Državni sekretar je v pozdravnem nagovoru udeležencem povedal, da je funkcijo sprejel z osebno zavezo, da stori vse, kar je v njegovi moči za združitev moči in izboljšanje razmer v slovenskem zobozdravstvu. Tako za ustno zdravje populacije, kot za paciente in tudi izvajalce storitev.

Tadej Ostrc: »Da je to mogoče, smo pokazali že v času epidemije COVID 19. Ob pojavu epidemije smo se odzvali izjemno hitro, tudi reorganizacija je bila učinkovita. Bili smo inovativni, dinamični, strokovni in pogumni.«

V nadaljevanju je povedal, da imajo pacienti pravico do dostopne, primerne, kakovostne in varne zobozdravstvene obravnave takrat, ko jo potrebujejo.  Morajo imeti možnost informirane izbire in dostopa do vsaj standardnih storitev brez doplačila. Z doplačilom si pacienti lahko izberejo nadstandardne materiale in podobno, takrat ko to potrebujejo in je potrebno glede na njihovo stanje zobovja, ustne votline in splošno zdravstveno stanje.

Izpostavil je, da mora biti okolje pravično tudi do izvajalcev zobozdravstvene dejavnosti, kar pomeni, da mora biti finančno vzdržno glede na vloženo delo zobozdravstvenega tima in material, vključno z amortizacijo opreme. Da mora biti vzdržno iz vidika delovnopravne zakonodaje ter vzdržno z vidika pogojev za delo in varstva pri delu oziroma varovanja zdravja zobozdravstvenega tima. Navsezadnje pa, da mora biti vzdržno tudi iz vidika varovanja okolja.