Skoči do osrednje vsebine

V Mestnem muzeju Ljubljana na ogled razstava "Plečnik: metropola, kraj, vrt"

Razstavo "Plečnik: metropola, kraj, vrt" je 22. junija v Mestnem muzeju Ljubljana odprla ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Ob razstavi je poudarila, da je premislek o metropoli, kraju in vrtu mojstra Plečnika – torej o prispodobah našega bivanja in skupnosti – še kako aktualen in relevanten.

Gre za eno od osrednjih razstav v Plečnikovem letu 2022.

Razstava prikazuje Plečnikove realizirane in nerealizirane projekte z Dunaja, iz Prage in Ljubljane, njegove zapiske, intimne skice, risbe, načrte, makete, kipce – med njimi nekateri še niso bili predstavljeni širši javnosti. Ambientalna postavitev je organizirana okrog treh prispodob (metropola, kraj, vrt), ki so hkrati prispodobe za različna razumevanja sveta in načine bivanja v njem.

Del razstave je posvečen tudi razmisleku o pomenu Plečnikovega ustvarjanja za sedanjost in je zasnovan kot eksperiment, ki Plečnikovo delo obravnava skozi odzive sodobnih ustvarjalcev in teoretikov. Na povabilo avtorjev razstavnega projekta "Plečnik in sodobnost: Pojmovnik" (avtorica Maja Vardjan, soavtorja Špela Spanžel in Tomaž Štoka) so se odzvali s pojmom, njegovo definicijo in vizualnim prispevkom, ki ga ilustrira. Njihovi odzivi presegajo videnje Plečnika kot monumentalne osebnosti zgodovine slovenske in evropske arhitekture, z novimi interpretacijami izpostavljajo predvsem konceptualni potencial Plečnikovih projektov in jih vzpostavljajo kot inovativen in provokativen vir za nove ideje, projekte in vizije.

Razstavo bo spremljala vrsta dogodkov: redna javna vodstva v slovenskem in angleškem jeziku se bodo začela 2. julija, kratka polurna vodstva, ki so ponujena vsako polno uro, pa 1. julija. Jeseni sledijo strokovna vodstva z avtorji razstave ter predavanja in strokovni simpozij v organizaciji Fakultete za arhitekturo UL. V nadaljevanju projekta se pripravlja še multidisciplinarni katalog z avtorji, ki bodo Plečnikovo dediščino obdelali z različnih zornih kotov – arhitekture, zgodovine, umetnostne zgodovine, umetnosti – ter morda predstavili doslej še nerazkrite in neznane poglede na Plečnikovo delo.

Razstava, ki je plod sodelovanja Mestnega muzeja Ljubljana, Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani ter Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, bo v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled do 12. februarja 2023.