Skoči do osrednje vsebine

Odziv vodstva ministrstva na poziv Delavske svetovalnice

Objavljamo odziv vodstva Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na poziv Delavske svetovalnice v zvezi s spremembo sporazumov o zaposlovanju tujcev.

Novo vodstvo z ministrom Luko Mescem se strinja z oceno Delavske svetovalnice, da gre pri zaposlovanju tujih državljanov v Sloveniji za sužnjelastniške prakse, ki jim v Sloveniji ni mesta. Ob tem sporoča, da je ministrstvo okrepilo aktivnosti za spremembo obstoječega Sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino in s tem odpravo določbe, po kateri mora biti prvo leto zaposlitve delavec migrant zaposlen pri delodajalcu, ki je vložil vlogo za izdajo dovoljenja za zaposlitev na slovenskem trgu dela. Z odpravo navedene določbe se bo storil pomemben korak k odpravi izkoriščanja delavcev z zlorabo navedenega instituta.

Kot pa je že bilo napovedano v začetku meseca ob razkritju primera izkoriščanja tujih delavcev v podjetjih Marinblu in Selea, si bo ministrstvo tudi prizadevalo za usklajeno delovanje različnih inšpekcijskih ekip na deloviščih pri nadzoru zaposlovanja tujih delavcev, kjer je izkazano največje tveganje za množično zlorabo pravic delavcev.