Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na zasedanju Sveta EU za splošne zadeve o razmerah v Ukrajini in prihodnosti Evrope

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Luksemburgu udeležila zasedanja Sveta EU za splošne zadeve. Ministri in ministrice so pripravili dnevni red prihodnjega zasedanja Evropskega sveta 23. in 24. junija 2022, ko bodo voditelji in voditeljice EU obravnavali razmere v Ukrajini, razpravljali o gospodarskih razmerah, določili nadaljnje korake v zvezi s Konferenco o prihodnosti Evrope in opravili strateško razpravo o odnosih EU z njenimi partnerji v Evropi.

Ministrica Fajon je posebno pozornost namenila razmeram v Ukrajini in strateški razpravi o odnosih EU s partnerji v Evropi. V zvezi z Ukrajino je poudarila potrebo po nadaljnjem usklajevanju in enotnem odzivu EU na rusko agresijo. Podprla je podelitev statusa kandidatke za Ukrajino in ponovno predstavila pobudo Slovenije, da bi status kandidatke pod podobnimi pogoji dobila tudi Bosna in Hercegovina, ob razumevanju, da bi pred začetkom pristopnih pogajanj morala izpolniti vse nujne pogoje. To bi bil jasen politični signal podpore in zavezanosti širitveni perspektivi Zahodnega Balkana. "Gre za zgodovinski trenutek, v katerem se odločamo o kandidatskem statusu in evropski perspektivi Ukrajine, Moldavije in Gruzije, obenem pa ne smemo pozabiti na Zahodni Balkan. To je ključno za ohranitev kredibilnosti Unije,"  je povedala ministrica Fajon.

V razpravi o Konferenci o prihodnosti Evrope je ministrica predstavila načelno podporo procesu in pozdravila predloge konference. "Institucije EU se morajo ustrezno odzvati na prizadevanja in odločenost državljanov, da prispevajo k reševanju izzivov, s katerimi se sooča EU. Obstoječe pogodbe nudijo številne možnosti za uresničevanje teh predlogov, zato je pomembno, da ta potencial tudi uporabimo. Če pa bodo bolj ambiciozni predlogi, ki bodo predstavljeni, resnično prispevali k boljšemu delovanju Unije in njeni učinkovitosti, smo seveda odprti za razpravo o vseh razpoložljivih možnostih," je glede razprave o prihodnosti Evrope povedala ministrica.

Priporočila državam članicam v okviru evropskega semestra za leti 2022 in 2023 se ustrezno odzivajo na trenutne razmere. Ministrica Fajon je potrdila namene slovenske vlade, da si bo še bolj prizadevala za izvajanje predlaganih ukrepov, še posebej na področju javnih financ, izvajanja dogovorjenih reform in naložb v okviru načrta za okrevanje in odpornost ter kohezijske politike in energetike.

Svet EU za splošne zadeve je opravil tudi orientacijsko razpravo o predlogu uredbe o preglednosti in usmerjanju političnega oglaševanja. Slovenija pozdravlja predlog uredbe in podpira francosko predsedstvo pri prizadevanjih za dosego kompromisa o tem pomembnem in zapletenem vprašanju. Zavedamo se pomembnosti sprejema te uredbe v predvidenih rokih, da se bodo spremembe lahko uvedle ob naslednjih evropskih volitvah.