Skoči do osrednje vsebine

Uvodno srečanje pogajalskih skupin

V ponedeljek, 20. junija 2022, sta se prvič po volitvah na uvodnem srečanju sestali vladna pogajalska skupina in pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Šlo je za uvodno srečanje, ki ga je vodila ministrica za javno upravo in vodja vladne pogajalske skupine Sanja Ajanović Hovnik, namenjeno pa je bilo predvsem dogovoru o vsebini in načinu dela v zvezi s pogajanji in usklajevanji. 

Na začetku srečanja je zbrane pozdravil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, ki je uvodoma izrazil pomembnost socialnega dialoga. Kot je dejal, je želja vladne ekipe, da bi skupaj prišli do v prihodnost usmerjenih sistemskih rešitev na področju plačnega sistema. Zato je po njegovih besedah ključno, da bi si postavili nekaj ključnih, prioritetnih ciljev in te v dogovorjenem času uresničili. Kot je še dejal, so absolutna prioriteta najslabše plačani zaposleni v javnem sektorju.

Tudi ministrica Ajanović Hovnik je izpostavila, da se vlada zaveda draginje in oteženih okoliščin inflacije in draginje , v katerih so se znašli tudi zaposleni v javnem sektorju, predvsem tisti v najnižjih plačnih razredih. Vlada se tega problema zaveda in bo v tej zvezi na osnovi uvodnega srečanja in vsebinskih poudarkov še v juniju pripravila tudi izhodišča za pogajanja, je še dodala.   

Pogajalski strani se bosta znova sestali predvidoma v ponedeljek, 4. julija 2022.