Skoči do osrednje vsebine

Zmagovalne stopničke Brajnikovega memoriala Specialni enoti policije

Danes se je na Bledu zaključil 28. Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial, ki so se ga udeležili policisti, vojaki, gasilci, gorski reševalci in pripadniki civilne zaščite.

Zmagovalci z ministrico za notranje zadeve mag. Tatjano Bobnar

Zmagovalci z ministrico za notranje zadeve mag. Tatjano Bobnar | Avtor Ministrstvo za notranje zadeve

Dvodnevno tekmovanje v najtežji fizični in psihični vzdržljivosti Brajnikov memorial se je pričel s slovesno otvoritvijo v petek, 17. junija 2022, na Bledu. Tekmovalce so nagovorili predsednik Organizacijskega komiteja tekmovanja Matej Brajnik, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik. Vsi so jim želeli uspešno tekmovanje in prihod v cilj brez poškodb.

Po uradnem odprtju se je pričelo dvodnevno tekmovanje, ki je potekalo na širšem območju Bleda, Bohinja, Gorij in Jesenic. Med seboj se je pomerilo 23 ekip, od tega 19 moških, dve ženski in dve mešani ekipi. Sodelovali sta tudi dve moški ekipi hrvaških policistov.

Prvi dan so tekmovalci preplavali 700-metrsko progo v Blejskem jezeru, prekolesarili več kot 23 kilometrov do Hrušice, sledil je 11-kilometrski gorski pohod do Planine Zakamnik in 35 kilometrov prekolesarili do biatlonskega strelišča na Pokljuki, kjer so se pomerili v streljanju na tarčo z malokalibrsko puško.

V soboto, 18. junija 2022, so tekmovalci začeli s 16-kilometrskim gorskim pohodom iz Rudnega polja na Pokljuki do Bohinjskega jezera, preveslali več kot tri kilometrsko progo na jezeru, prekolesarili 27 kilometrov iz Stare Fužine do Selskega mostu na Bledu, premagali šest kilometrov gorskega pohoda do Tolstega vrha, nato prečkali reko Savo Bohinjko in pritekli v cilj na prireditveni prostor Ribno pri Bledu. V cilju so opravili še spretnostno nalogo in s tem zaključili tekmovanje. Med tekmovanjem so se preizkusili še iz znanja prve pomoči in splošne razgledanosti.

Že enajsto leto zapovrstjo je zmagala ekipa Specialne enote Generalne policijske uprave s skupnim časom 8 ur, 30 minut in 39 sekund, druga je bila moška ekipa Policijske uprave Ljubljana in tretja moška ekipa Gorske reševalne službe Kranj 1. Organizator velik poudarek nameni medsebojni pomoči in sodelovanju med tekmovalci in ekipami. Nagrado za tako imenovani fairplay je prejela Specialna enota policije za nesebično večkratno pomoč ostalim ekipam.

Tekmovanje se je zaključilo na slovesni podelitvi nagrad, na kateri je udeležence nagovorila tudi ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar. Vsem tekmovalcem je čestitala za pogum in voljo, da so si upali podati na fizično in psihično najzahtevnejšo športno preizkušnjo v Sloveniji in jo z vztrajnostjo in požrtvovalnostjo tudi premagali. »Moč je v vztrajnosti, pa ne pri napakah, ampak v vztrajnosti pri premagovanju samega sebe. Takšna preizkušnja je vedno v bistvu tekma ne z drugimi, ampak s samim seboj. Ekipni duh, medsebojna pomoč in solidarnost so tisto, kar nas dela zmagovalce,« je dejala ministrica.

 Nagovor ministrice mag. Tatjane Bobnar

Nagovor ministrice mag. Tatjane Bobnar | Avtor Ministrstvo za notranje zadeve

Udeležence je nagovoril tudi predsednik tekmovanja Matej Brajnik, ki je izrazil veselje, da so vsi tekmovalci premagali fizično zelo zahtevno progo in prišli v cilj brez poškodb. Predstavnik Slovenske vojske podpolkovnik Tomaž Žbogar je izrazil veselje, da na tekmovanju sodelujejo vsi predstavniki nacionalno varnostnega sistema. Tekmovalce je pozdravil tudi župan Občine Bled Janez Fajfar, ki je dejal, da to tekmovanje najbolje pokaže pripravljenost varnostnih organov v državi.