Skoči do osrednje vsebine

V Galeriji Božidarja Jakca na ogled razstava "Vladimir Makuc: Retrospektiva"

Razstavo "Vladimir Makuc: Retrospektiva" v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki je 15. junija odprl državni sekretar mag. Marko Rusjan. Velika retrospektiva predstavlja obsežen pregled umetniškega delovanja Vladimirja Makuca, enega najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem. Razstava temelji na obsežni ustvarjalčevi donaciji galeriji. Z njo so v galeriji izpolnili Makučevo skrito željo, da se njegova dela ustrezno predstavijo javnosti.

Ob odprtju razstave je državni sekretar mag. Rusjan povedal, da je usoda umetniških del takšna, da večino časa prebijejo v depojih, le redko pa so množično dostopna širši javnosti na razstavah. Ob tem je poudaril, da smo z odprtjem retrospektivne razstave dobili celovit vpogled v plodovito življenjsko ustvarjanje Vladimirja Makuca.  

Čeprav je bil Makuc prvenstveno znan kot mojster grafične umetnosti, so na razstavi prikazane različne razvojne faze njegove izrazito interdisciplinarne prakse, ki sega tudi na področja risbe, slikarstva, kiparstva, keramike in raznih hibridnih tehnik. Makuc je namreč nenehno raziskoval in spreminjal tok svojega avtorskega izraza.

Državni sekretar mag. Rusjan se je ob odprtju razstave v pogovoru z direktorjem Galerije Božidarja Jakca Goranom Milovanovićem seznanil z željami in načrti za dokončanje obnove samostanskega kompleksa, v katerem domuje galerija. 

Razstava je na ogled do 2. oktobra 2022.

Galerija Božidarja Jakca